FinansNyhet

Åklagaren yrkar på ett års fängelse för grov marknadsmanipulation

Stockholms tingsrättStockholms tingsrätt
Stockholms tingsrätt
Publicerad

Kammaråklagare Pontus Hamilton och vice chefsåklagare Jan Tibbling har hållit slutplädering i målet om otillbörlig marknadspåverkan. Man kräver att de bägge läkarstudenterna döms till ett års fängelse.

Caroline Buffa

Reporter

Intresset var fortsatt stort från handelsplatserna och även generaldirektören för Ekobrottsmyndigheten, Eva Håkansson Fröjelin, var på plats i rättssalen.

Under närmare en- och en halv timme höll åklagarna en koncis och sammanhållen plädering där de på ett pedagogiskt sätt visade med vilken systematik de åtalade tillsammans och i samförstånd handlat aktier i de fjorton olika aktuella bolagen, drivit upp kursen i samtliga genom välskrivna haussade bolagsanalyser, vilseledande blogginlägg av olika anonyma profiler och genom egna aktieköp.

I samtliga köp har inga rapporter eller nyheter släppts under tiden från bolaget de handlat i, som i så fall kunnat påverka kursen. Detta har även samtliga vd:ar bekräftat under vittnesmålen.

Annons

Åklagarna hänvisade till flera av vittnesmålen som varit, bland det av Aktietorgets vice vd Jonas Myrdal som under sitt vittnesförhör sa att investeringsanalyser och liknande inlägg på chatsidor på nätet har potentiellt stor inverkan på börskursen på de bolag som handlas på de mindre marknadsplatserna.

Myrdal påtalade också under sitt förhör att man såg ett tydligt mönster i de åtalades tillvägagångssätt, att de var väldigt försåtliga men gav ett professionellt och kompetent intryck då man hade använt sig av mycket text som kom från bolagen själva.

Vidare berättar Jonas Myrdal:

Annons

– Det var nästan som en apoteksreklam med en läkare i vit rock. Det intrycket fick man. Men det försåtliga var ju de vilseledande köprekommendationerna och värderingarna som följde och dessutom att de även använde sig av falska alias och kallade sig för läkare och expert och sade att man var långsiktig och så vidare. De gav ett trovärdigt intryck men man var väldigt försåtlig i och med att de hade den där dubbelheten, säger Jonas Myrdal.

Aktierna de bägge åtalade handlade med var EQL Pharma, Arocell, Medirätt, Lucent Oil, Biolight, Ortoma, Alteco Medical, Scandinavian Clinical Nutrition, Prostalund, Zenicor Medical Systems, Orasolv, Sprint Bioscience, Follicum samt Doxa.

På Placera använde sig männen bland annat av signaturerna blooddiamond, oskay, beckfuzz, Bjarr, Tyres, Fogelin och Dion. På Börssnack kallade de sig bland annat Karre 61, Randian, JamesTaggart och dermaestro.

Annons

Åklagaren redogjorde för olika dokument som hittats på de båda tilltalades datorer, bland annat ett som benämns "Haussematerial" som innehåller olika små texter som använts i de olika analyserna/blogginläggen, ett annat heter "profiler komplett" och består av en mängd olika alias med mailadresser och inloggningsuppgifter.

Man har hittat dokument med sammanställningar av vinster och blogginläggsstatistik. Det finns även två olika dokument som döpts till "Handlingsplan" och "Planen för veckan" och syftar på bolagen Alteco Medical och Follicum.

Nedan kommer en kort beskrivning av de åtalades affärer i Alteco Medical.

De båda åtalade köper på sig aktier till ett totalt värde av 684.000 kronor mellan den 28 november till den 9 december 2014 till en kurs som ‪den 28 november låg på 3,60 kr.

Redan den 28 november börjar de åtalade göra inlägg dagligen på bland annat Aktietorget under profilen "Tyres". Den 8 december kl 15.19 skriver man "Från erfarenhet kan jag säga att när INT handlar i ett värdepapper så är det något positivt. De gör en noga granskning av bolagen de väljer att investera i. Sitter lång i denna aktien, alla som säljer nu kommer ångra sig…"

Samma dag, ‪kl 22.35 gör de åtalade ännu ett inlägg med profilen "johnnykong".

"På denna pärla, nu kan vi börja röra oss mot högre nivåer. De flesta är överens om att aktien är tokundervärderad." Detta följs med text med olika data och avslutas med "Dags att öka på? Tror att vi snart går förbi 10kr med tanke på uppmärksamheten som har kommit på senare tid, samt att försäljningen ökar på med bra tryck."

‪Kl 09.16 den 9 december lägger de åtalade ut en bolagsanalys av profilen "Johanni" på forumet Redeye med rubriken "Genombrott i modern sjukvård".

Profilen är registrerad på en av de åtalade som utger sig för att vara både läkare och forskare.

Analysen är otroligt välformulerad och välskriven och innehåller grundlig information om bolaget, dess produkt för behandling av blodförgiftning och länkar till olika studier.

Det finns även ett intro som beskriver det stora problemet i sjukvården med blodförgiftning och hur Alteco skapat en "banbrytande produkt" och att det är nu det "börjar dra igång på allvar för bolaget".

Inlägget avslutas med en köprekommendation och riktkurs som lyder;

"Min rekommendation för Alteco Medical är köp, med en riktkurs på 13 kronor på några månaders sikt, vi har sedan kvartalsrapporten sett större aktörer gå in i aktien. I takt med flera avtal och publicering av studien bör vi se kurser kring 25 kronor inför 2016. Detta är en försiktig uppskattning med tanke på den miljardmarknad Alteco står redo att etablera sig på."

Vid 13.31‪ samma dag gör "johnnykong" ytterligare inlägg på Aktietorget.

"Ser bra ut, högre volymer. Mycket har att göra med Q3 rapporten + att vi har fått bra PM senaste dagarna. Nu kan vi nå högre nivåer. Aktien är fundamentalt undervärderad utifrån potentialen. Jämför tex med andra bolag inom tex cancer som inte har patent klart. Här har vi både CE-märkning, patent och färdig produkt. Samt att försäljning slår nya rekord. Detta pekar enbart uppåt."

Någon timme senare skriver "johnnykong" att han precis sett att "det har kommit ut en artikel om bolaget, väldigt trevlig läsning :)" och länkar till "johannis" analys på Redeye.

Hela dagen är fylld av inlägg från de åtalades olika profiler.

10 december, dagen efter blogginlägget, säljer de åtalade av hela sina innehav och gör en vinst på drygt 178.000 kronor.

Samma dag gör de ett inlägg på Aktietorget ‪kl 16.20 med profilen "Tyres".

"Nu förstår jag varför kursen går ner idag… Närstående till en insider som sålt 17,000 aktier igår. Jag passar på att tanka, lagt mig på 4,9 nu och fiskar"

Åklagaren anser att straffvärde och påföljd skall sättas till inte under ett år då brottet anses som grovt bland annat på grund av systematiken och vinstnivån som överstiger 1 miljon kronor.

Under torsdagen håller försvaret sina slutpläderingar.
 

Annons