Ekobrott

Åklagaren om Percy Nilssons friande dom: "Överklagar sannolikt"

Åklagare Pontus Hamilton kommer sannolikt att överklaga Percy Nilssons friande dom och eventuellt också Dan Olofssons villkorliga dom.

Uppdaterad 2021-11-25
Publicerad 2021-11-25

En timme efter att affärsmannen Dan Olofsson skickade ett sms med information om ett kommande bud på Victoria Park, köpte näringslivsprofilen Percy Nilssons aktier i bolaget för över 3 miljoner kronor.

I sms:et skriver Olofsson att informationen klassas som insiderinformation som ”får hanteras varsamt”.

Trots detta frikänns Percy Nilsson från misstankarna om grovt insiderbrott.

– Jag är förvånad över att Percy Nilsson frikänns. Det är en besvikelse. Vi tycker att bevisen varit tillräckliga och att tingsrätten gett Nilsson alltför mycket utrymme att komma med alternativa förklaringar, säger åklagare Pontus Hamilton och fortsätter:

– Utgångspunkten måste ju vara att det var en insideraffär med tanke på timingen. Han handlar aktier 20 minuter efter att han svarat på sms:et. Så han har alltså läst det. Att det skulle vara en tillfällighet att han handlar i Victoria Park är ju befängt.

Kommer ni att överklaga Percy Nilssons friande dom?
– 
Ja, nu har det bara gått en timme sedan vi fick domen, men det kommer vi sannolikt att göra.

Dan Olofsson åtalades för grovt insiderbrott men döms för obehörigt röjande av insiderinformation till villkorlig dom och dagsböter.

Hur ser ni på Dan Olofssons dom?
– Jag tycker att han borde ha dömts för insiderbrott. Men eftersom tingsrätten friar Percy Nilsson så kan den inte döma Olofsson för grovt insiderbrott – så som lagstiftningen var då. För då har det ju inte begåtts något insiderbrott, säger Pontus Hamilton och fortsätter:

– Dessutom skriver tingsrätten att bedömningen är att det inte rört sig om ett råd eller uppmaning, vilket jag anser är felaktigt. Dan Olofsson pekar ju på en hög med pengar som det bara är att plocka upp.

Om ni överklagar Percy Nilssons dom, kommer ni även att överklaga Dan Olofssons dom?
– Det kommer vi sannolikt att göra, även om det är något vi måste fundera på. Eller om Dan Olofsson överklagar och vi anslutningsöverklagar. Men om vi anslutningsöverklagar faller det om Olofsson skulle dra tillbaka sitt överklagande, och då står tingsrättsdomen fast. Så den risken måste vi beakta. Men jag är ändå nöjd över att Dan Olofsson dömts. Tingsrätten har ändå slagit fast att det har varit brottsligt det han har gjort.

Dan Olofsson meddelar i ett mejl till Realtid att han kommer att överklaga den villkorliga domen.

Platsannonser

Logga in