Finans Nyhet

Ahlstrom-Munksjö har inte direkt levererat enligt förväntningarna

Taggar i artikeln

Ahlström-Munksjö EQT Trelleborg
Publicerad

Vandringspokalen Munksjö, numera Ahlstrom-Munksjö, ser ut att vara på väg ut från börsen, igen. Efter en inte helt lyckad fusion med finska Ahlström så ämnar de nuvarande huvudägarna och PE-jätten Bain Capital att lyfta bort bolaget från börsen. Realtids Per Lindvall är inte förvånad.

Per Lindvall

Att huvudägarna i Ahlstrom Munksjö, familjen Ahlström med hjälp av det amerikanska riskkapitalbolaget Bain Capital lägger ett bud på bolaget bör nog inte komma som någon direkt överraskning.  Riskkapitalbolagen sitter på mycket så kallat torrt krut och aktien för den spretiga pappersapplikationskoncernen, som skapades genom fusion 2016, har ju inte direkt levererat enligt förväntningarna.

De båda koncernerna levererade var för sig rörelseresultat på 70 respektive 75 miljoner euro för 2016 och synergivinsterna uppskattades till 35 miljoner euro. Tre år senare 2019 landade den nya koncernens resultat på 103 miljoner euro.

Helt obekanta för varandra var de inte dessa båda bolag. Redan 2012 förvärvade det då sedan 2004 EQT-ägda Munksjö Ahlströms etikett- och processpappersverksamhet. EQT-förvärvade Munksjö från irländska Jeffersson Smurfit, som köpte upp Munksjö 2002, efter att den senare plockat på sig bolagets wellpapprörelse.

Annons

Med denna affär så ansågs Munksjö, som haft det lite tufft med lönsamheten, vara redo för börsen och noterades då på Helsingforsbörsen. Synergierna den gången uppgavs till 26 miljoner euro.

”Eller också kan man se det som en lektion i att synergier är just en pappersprodukt, i synnerhet i pappersbranschen, där de uppgivna synergivinsterna från de flesta affärer har en tendens att lösas upp, som blött papper.”

2011 hade Munksjö förvärvat brittiskfranska papperskombinatet Arjowiggins dekorpappersverksamhet. Synergierna i den affären uppskattades till motsvarande 10 miljoner euro.

Annons

Summerar vi de kungjorda synergierna så förefaller flytkraften i den underliggande verksamheten vara begränsad. Detta inte minst som räntabiliteten på sysselsatt kapital nu ligger på 6,3 procent, med alla dessa synergier, för årets första halvår och har rörelseresultatet ändå fördubblats jämfört med fjolåret.

Eller också kan man se det som en lektion i att synergier är just en pappersprodukt, i synnerhet i pappersbranschen, där de uppgivna synergivinsterna från de flesta affärer har en tendens att lösas upp, som blött papper.

Munksjö var förövrigt involverat i en av de första ”leveraged buy out”- affärerna, det som är PE-branschens signum, på Stockholmsbörsen. Det då finansiellt vidlyftiga Trelleborg och investmentbolaget Custodia köpte ut bolaget 1990. Den affären tålde inte den svenska finanskrisen.

Annons

Dåvarande Finanstidningen skrev något om att ”Trelleborg har gått ner sig i Munksjön”.  Det var för övrigt en av mina första företagsanalyser. 

 

 

Annons