Aftonbladet ljög om piratlistan?

<pufftextlänk>"Nyheten att nybildade piratpartiets medlemsmatrikel läckt ut slår ner som en bomb i partiets högkvarter", skrev Aftonbladet i förra veckan.</pufftextlänk> Den här veckan är tongångarna annorlunda, ingen i Piratpartiet har ännu sett medlemslistan och Aftonbladets artikel tros innehålla många felaktigheter.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-06-12

I förra veckan skrev Aftonbladet om att Piratpartiets medlemslista skulle ha läckt ut och spridits på nätet. I listan skulle samtliga medlemmar i partiet hängas ut med födelsenummer, adress och telefonnummer, uppgav tidningen. Nyheten spreds sedan i en mängd andra nyhetsmedier.

En vecka senare hävdar många att medlemslistan aldrig har spridits. Flera hundra personer ska ha sökt efter listan utan framgång.

– Journalisten påstår att han sett listan på nätet. Vi om några vet hur man hittar på nätet och vi har letat länge och inte hittat något, säger Rickard Falkvinge, ordförande i Piratpartiet till Realtid.se.

Piratpartiets medlemsantal har ökat kraftigt sedan Aftonbladet skrev sin artikel, därmed kan högst 2.200 av 6.773 medlemmar finnas med på listan.

– Journalisten hävdade även att servern hade hackats, men tittar man tillbaka ser man de verkar skriva samma story som Expressen tryckte 1 April, menar Falkvinge.

I den artikeln säger en källa till Expressen att Piratpartiets hemsida hade blivit hackad. Anledningen var att partiets medlemmar var fildelare och att partiets medlemslista skulle överlämnas till Antipiratbyrån och polisen. Det förnekades bestämt av Rickard Falkvinge.

Det har spekulerats kring att den påstådda medlemslistan i själva verket skulle vara en förteckning över deltagarna på Piratpartiets diskussionsforum.

– Journalisten sa till mig att det var 8.000 personer på listan, men vi har inte så många medlemmar, men däremot har vi 8.000 medlemmar på forumet. Det stod inte i artikeln utan var något journalisten sa till mig i telefon, säger Rickard Falkvinge.

På diskussionsforumet kan medlemmarna vara helt anonyma.

Aftonbladet ringer upp medlemmar i sin artikel, hur har de kunnat göra det utan den riktiga listan?

– Det går att skriva telefonnummer i profilen på forumet, menar Falkvinge.

Bara två personer uppger sig ha sett medlemslistan, journalisten Robert Triches på Aftonbladet och den före detta Sverigedemokraten Tommy Funebo.

På en anonym hemsida anklagas Funebo för att ha kopierat en medlemslista till Piratpartiets diskussionsforum på internet och sedan skickat den till Aftonbladet.

Tommy Funebo har i tidningen Stockholms Fria förnekat anklagelserna.

Platsannonser

Logga in