Finans Nyhet

Afrika dräneras på de bästa läkarna

Publicerad

Den bästa sjukvårdspersonalen lämnar Afrika för att få högre löner de rika västländerna. Enligt Världshälso- organisationen, WHO, lämnar 23.000 av de bäst medicinskt utbildade Afrika varje år. ”De ser ingen framtid, ingen möjlighet att försörja sig”, säger Catherine Johnsson, pressekreterare på Läkare utan gränser.

– Det är inte förvånande heller, att man i lägen av krig och konflikter tar sig någon annanstans. Så är det för alla yrkesgrupper, säger Catherine Johnsson.

Enligt WHO finns endast omkring 800.000 läkare totalt i hela Afrika. Det kan jämföras med antalet människor på kontinenten som uppgår till runt 800 miljoner, en sjundedel av hela världens befolkning.

I Malawi, som är ett av världens fattigaste länder, finns 100 läkare och 2.000 sjuksköterskor som tar hand om en befolkning på tolv miljoner.

Annons

– Brain drain betyder att antalet lediga platser för sköterskor och läkare i Malawi är så hög att när donatorer erbjuder bidrag är det omöjligt att använda dem eftersom det inte finns några här som kan arbeta, säger Dr Atta Gbary, WHO:s medicinske rådgivare i Afrika, till Financial Times.

Enligt Läkare utan gränser stannar många kvar i sina hemländer och arbetar, trots att samhällssystemen körts i botten och infrastrukturen slutat fungera. Och trots att de inte får någon lön.

– Med sådana bristande resurser innebär det arbete med enkla metoder och verktyg, men det finns heller ingen möjlighet att kompetensutveckla sig, säger Catherine Johnsson.

Annons

Läkare utan gränser hjälper då till med olika typer av vidareutbildning för att kompetensnivån ska höjas.

– Då stannar sjukvårdspersonalen ofta. Genom utbildningen höjs även motivationen, säger Catherine Johnsson.

Hälsoministern i Malawi, Dr Hetherwick Ntaba, vill dock se mer drastiska åtgärder. Som exempelvis att binda de medicinstuderande vid avtal som ska säkerställa att de efter sin examen stannar kvar i flera år och arbetar i den region de fått sin utbildning.

Annons

– Att ta människor till annan hälso- och sjukvård dödar vårt folk, säger han till Financial Times.

Catherine Johnsson på Läkare utan gränser är dock inte säker på att det är en bra metod.

– Det löser ändå inte grundproblemen som handlar om krig och fattigdom. Så länge det finns kan man inte förhindra att människor söker sig därifrån.

Annons