Finans Nyhet

Affärsman häktad i Handelsbanken-härvan

Publicerad

UPPDATERAD ”Jag är chockad”, säger Peter Sederowsky som är juridiskt ombud åt mannens bolag.

Per Nygren, ordförande i Aktietorget-noterade 1,618 Strict och affärsmannen bakom Nygren Invest och Norrlandsindustrier, dras in i lånehärvan på Handelsbanken.

På onsdagen häktades han misstänkt för grovt bedrägeri mot banken.

– Min klient förnekar brott, säger försvarsadvokaten Gösta Bergman.

Annons

Häktningen kommer i kölvattnet av en polisanmälan från Handelsbanken mot en tidigare bankchef i Stockholmsregionen. Per Nygren anhölls i samband med att han kallades till förhör tidigare i veckan.

Chockbesked

Realtid.se talade på onsdagsförmiddagen med Peter Sederowsky som är juridiskt ombud för Nygren Invest.

– Jag har inte kännedom om något som tyder på att han skulle vara grovt bedräglig. Jag är chockad, säger Peter Sederowsky.

Annons

Nygren Invest gick under våren in som ny huvudägare i Aktietorget-noterade 1,618 Strict AB sedan Stricts grundare Mats Löfgren dragits in i en svindleriutredning.

De nu aktuella brottsmisstankarna mot Per Nygren har alltså ingen koppling till denna förundersökning. Misstankarna om bedrägeri gäller istället den lånehärva som nyligen avslöjats på Handelsbanken.

En bankchef har fått sparken och sitter häktad misstänkt för att ha gett stora lån till flera företag utan säkerhet. Exakt vad misstankarna mot Per Nygren gäller är inte kända men enligt uppgift hävdar Handelsbanken att lånen getts på felaktiga grunder.

Annons

Husbank

Enligt Peter Sederowsky är Handelsbanken husbank åt Nygren Invest och andra bolag i gruppen. Lånebeloppet uppgår till ett ensiffrigt antal miljoner kronor.

Sederowsky säger sig inte ha sett något som avvikit från det normala när det gäller bankens kreditgivning.

– Per Nygren är enligt min åsikt en hälsingsk hedersman, han verkar rakryggad och ärlig.

Han har inte fått träffa per Nygren efter anhållandet. Det är endast försvararen Gösta Bergman som fått träffa sin klient.

Peter Sederowsky säger till Realtid.se att han kvarstår som juridiskt ombud för Nygren Invest till dess att han fått mer information om vad misstankarna gäller.

– Jag vill träffa Per så han får berätta vad som har hänt och varför.

Akut läge

Brottsmisstankarna gör läget akut i bolagsgruppen. På onsdagen meddelade Handelsbanken att alla lån sägs upp från och med den 22 september. Banken ifrågasätter bolagsgruppens betalningsförmåga och värdet på de säkerheter som finns för lånen.

Peter Sederowsky är upprörd över bankens agerande som han anser slår hårt mot en rad fungerande bolag med ett flertal anställda.

– Banken agerar amatörmässigt. De borde kalla till ett möte så vi kan diskutera hur vi kan lösa situationen.

Handelsbanken avstår från att lämna några kommentarer.

Planerade notering

Norrlandsindustrier har omstrukturerats de senaste åren under inflytande av nya storägaren Strict med vd Mats Löfgren. Per Nygrens bolag Nygren Invest var en av delägarna. Planen var att notera bolaget på Aktietorget under 2011.

Mats Löfgren lämnade dock Strict i början av året efter misstankar om svindleri.

Nygren Invest tog över som huvudägare i Strict, med främsta målet att säkra innehavet i Norrlandsindustrier. Nyligen kom beskedet att Nygren inleder en tvångsinlösenprocess i Strict som också ska avnoteras.

Annons