Finans Nyhet

ÅF lägger bud på Pöyry

Taggar i artikeln

AP4 Handelsbanken Fonder SEB Swedbank
Publicerad
Uppdaterad

ÅF lägger bud på Pöyry, FI:s ledning lade locket på när experter hittade fel hos SEB och Swedbank, Handelsbanken Fonder och AP4 köper aktier i Cellink och EQT nära att sälja av veterinärsjätte. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.

Sara Johansson

ÅF lägger bud på Pöyry
M&A ÅF går samman med Pöyry PLC, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Bolagen slås i hop för att ”bilda ett ledande europeiskt ingenjörs- och konsultbolag”. ÅF kommer att lämna ett bud på det finska bolaget om 10,20 euro per aktie, vilket värderar Pöyry
 till 611 miljoner euro. Budet motsvarar en premir om 45,7 procent jämfört med 7 euro, vilket var stängningskursen för Pöyry på Nasdaq Helsinki den 7 december. det motsvarar även en premir om 36,2 procent jämfört med 7,49 euro som är genomsnittskursen under de tre senaste månaderna. det motsvarar även en premie om 60,3 procent jämfört med 6,36 euro som är genomsnittskursen under de tolv senaste månaderna. Styrelsen rekommenderar budet. Större aktieägare som totalt äger 52,3 procent av aktier och röster i Pöyry har accepterat budet. Erbjudandet är till fullo finansierat genom kreditfaciliteter från SEB och Handelsbanken.
Efter sammanslagningen kommer det gemensamma varumärket bli ÅF-Pöyry.
Det sammanslagna bolagets vd och koncernchef kommer att vara Jonas Gustavsson, och huvudkontoret kommer att ligga i Stockholm.

FI hittade fel hos SEB och Swedbank rörande penningtvätt
Panamadokumenten Finansinspektionen inledde en utredning av de svenska storbankerna efter att de så kallade Panamadokumenten avslöjat omfattande skatteflykt kopplat till advokatfirman Mossack Fonesca. SvD hänvisar till en hemlig promemoria från våren 2017 som avslöjar att utredarna hittade allvarliga brister i hur SEB och Swedbank arbetade för att motverka penningtvätt. ”Undersökningsgruppen anser att båda bankerna har åsidosatt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen. FI ska då ingripa. Undersökningsgruppen föreslår att områdescheferna beslutar att ta vidare ärendena till chefsjuristen för sanktionsprövning”. Om SEB står det att ”Bankens konton och betaltjänster kan utnyttjas för att få offentliga kontrakt genom bestickning i länder med hög korruption” samt att banken inte var samarbetsvillig på att lämna ut information. Enligt experterna hade Swedbank för dåliga kunskaper om vilka deras egna kunder var, samt att de hade missat att rapportera in flera misstänkta fall av pågående penningtvätt till polisen. Experterna ville alltså utdöma böter eller varning men myndighetens ledning valde dock att avsluta utredningen utan några påföljder.

Handelsbanken Fonder och AP4 köper aktier i Cellink
Fonder Cellinks grundare Erik Gatenholm, Gusten Danielsson, Héctor Martinez och Jockum Svanberg har sålt B-aktier i Celiink till Handelsbanken Fonder och Fjärde AP-fonden för att återbetala lån som tagits för att finansiera förvärv av aktier i samband med börsintroduktionen av Cellink år 2016. Gusten Danielsson och Jockum Svanberg gör också försäljningen för att kunna delta i det föreslagna optionsprogrammet. Totalt förvärvade Handelsbanken och fjärde AP-fonden 167 577 B-aktier av kvartetten grundare. Efter försäljningen äger de grundande aktieägarna totalt 59 procent av kapitalet och 71 procent av rösterna.

Annons

Asienbörserna backar
Börs Japanska Nikkei backar 2,2 procent i måndagshandeln. Seolbörsens breda Kosdaq är ned 2,5 procent medan storbolagsindex Kospi 200 har en nedgång på 1,5 procent. Vid sex-tiden på måndagen handlas Shanghaibörsen ned 0,8 procent medan Hong KOngs Hang Seng är ned 1,5 procent, rapporterar DI.

EQT nära att sälja av veterinärsjätte
Riskkapital EQT är nära en affär att sälja av en minoritetspost i det större portföljbolaget, brittiska Indenpendence Vetcare Group, enligt DI. Enligt tidningen som hänvisar till en källa är det inte aktuellt att sälja av hela innehavet då det inte finns en köpare som skulle kunna betala så mycket som EQT vill ha för IVC. Enligt DI vill EQT ha omkring 2,5 miljarder pund, närmare 29 miljarder kronor för hela IVC. Två EQT-fonder, den sjätte och den sjunde, kontrollerar IVC tillsammans.

Avanza och SBAB vinner utmärkelser
SKI:s undersökning Avanza meddelar under måndagsmorgonen att man vunnit utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande i den årliga undersökningen som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex (SKI).  
”Vårt absolut viktigaste mål är just nöjda kunder, det är själva grunden i vår affärsmodell, och därför känns det helt magiskt att vi för nionde året i rad kunnat leva upp till våra kunders höga förväntningar. I år har vi dessutom passerat 800 000 kunder och ser därför också resultatet som ett kvitto på att vi lyckats hantera den stora tillväxten utan att kundupplevelsen blivit lidande”, säger Rikard Josefson, vd Avanza.
SBAB vann utmärkelsen för Sveriges mest nöjda fastighetslånekunder 2018. SBAB skriver att man fått ett betyg på 74 inom kundnöjdhet, vilket ligger före snittet för branschen som är 69,1 och även en bra bit före närmaste konkurrent. Även inom ”lojalitet” har SBAB högst värde, 76,7, framgår det av ett pressmeddelande. ”Fantastiskt roligt. Ett kvitto på att fokus, gediget kunnande och satsning på kundmötet lönar sig. Vi är experter på bostadsfinansierings- och fastighetslån och det visar sig glädjande nog i kundnöjdhet, säger Klas Danielsson, vd på SBAB.

Annons

Två ledamöter lämnar Starbreeze
Börs och Ekobrott Ledamöterna Ulrika Hagdahl och Åsa Wirén lämnar Starbreeze styrelse med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande. Bolaget har därmed inte en beslutsför styrelse fram till att bolagsstämman valt nya ledamöter. Personen som är misstänkt för grovt insiderbrott i bolaget anhölls i onsdags men åklagare Thomas Langroth beslutade senare att släppa den misstänkta, enligt ett twitterinlägg från myndigheten.

Annons