JuridikNyhet

Advokatsamfundet ger gratis juridiskt stöd till flyktingar från Ukraina

Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundet, UkrainaMia Edwall Insulander, Advokatsamfundet, Ukraina
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare Advokatsamfundet. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Advokatsamfundet har startat ’Advokathjälpen Ukraina’ – en jourverksamhet med advokater som pro-bono erbjuder juridiskt stöd till flyktingar.

Anders Frick

”Advokatsamfundet har fördömt den ryska invasionen och vidtar olika åtgärder som förhoppningsvis kan bidra på något sätt”, skriver Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund, i ett blogginlägg.

Genom jourverksamheten ’Advokathjälpen Ukraina’ kommer ett antal advokater att gratis ge juridiskt stöd till flyktingar.

”Vi har bland annat samordnat advokater som arbetar med migrationsrätt för att ge kostnadsfri juridisk rådgivning till flyktingar från Ukraina. Vi har även donerat pengar tillsammans med flera stora affärsjuridiska advokatbyråer till Röda Korset och UNHCR för deras arbete för utsatta människor i och på flykt från Ukraina. Vi har också tagit fram information till stöd och hjälp för advokater om hur de kan agera advokatetiskt i rådande situation”, skriver Mia Edwall Insulander.

Annons

Samfundet samarbetar också med det ukrainska advokatsamfundet, samt rådet för de europeiska advokatsamfunden, CCBE.

”Advokatbyrån Mannheimer Swartling har meddelat att de stänger sitt Moskvakontor som de har haft öppet i 35 år. Det är ett ovanligt beslut men det ger vägledning i en krigssituation där vanliga lagar och normer inte längre är gällande. Det inger också hopp – är det några som ska verka för ’The rule of law’ i världen så är det vi advokater”, skriver Mia Edwall Insulander.

Realtid_UNHCR.jpg

Annons
Annons