Juridik Nyhet

Advokatguidens nya vd: ”Vi ska rensa upp i vår databas”

Taggar i artikeln

Advokatguiden Advokatsamfundet
Ali Ahmed, Erling Løken AndersenAli Ahmed, Erling Løken Andersen
Den 1 april tar Ali Ahmed (till vänster) över som vd efter den frispråkige grundaren Erling Løken Andersen.
Publicerad
Uppdaterad

Läget är fortfarande spänt mellan Advokatsamfundet och webbtjänsten Advokatguiden. Nu anklagar guidens nya vd samfundet för att inte ha användarnas bästa för ögonen, men utlovar samtidigt utrensning av felaktigheter i guidens databas.

Anders Frick

Advokatguiden listar svenska advokater, deras kontaktuppgifter och typ av specialitet, utan att de tillfrågats – något som har fått Sveriges advokatsamfund att polisanmäla personerna bakom guiden.

Inom kort byter Advokatguiden vd. Den 1 april tar Ali Ahmed över som vd efter den frispråkige grundaren Erling Løken Andersen. Någon förändring av guidens inriktning kommer dock inte att ske.

– Skälet till vd-bytet är att jag enbart ska kunna koncentrera mig på Advokatguiden så att vi kan accelerera våra internationella expansionsplaner och erbjuda bättre tjänster. I slutet av året kommer vi också att etablera en säljorganisation som ska arbeta mot den svenska marknaden, säger Ali Ahmed till Realtid.

Annons

Knäckfrågan för Sveriges advokatsamfund är framförallt hur Advokatguiden använder den lagskyddade titeln ’advokat’, då enbart ledamöter i Advokatsamfundet har rätt att använda den. Samfundet har därför uppmanat alla sina ledamöter att begära att de tas bort från Advokatguiden.

– Som vi har förstått det har de uppmuntrat sina medlemmar att kräva radering av sina uppgifter hos oss utifrån GDPR-reglerna. Det är dock inget som enskilda advokater kan kräva av oss, om de inte har synnerligen bra skäl, säger Ali Ahmed.

Han skräder heller inte orden när det gäller hur han tycker att Advokatsamfundet agerar:

Annons

– Advokatsamfundet anser att vi tillhandahåller vilseledande information till allmänheten i och med att det finns några som står upptagna som advokater på vår hemsida, utan att längre vara advokater. Det är givetvis olyckligt och vi vill rensa upp i detta, men när vi hämtar vår information från öppna källor är vår databas kanske inte den första som uppdateras. Om Advokatsamfundet verkligen har användarnas bästa för ögonen och vill att informationen hos oss stämmer så uppmuntrar vi dem att dela sin aktuella information med oss, något de inte varit särskilt intresserade av tidigare, säger Ali Ahmed.

Advokatsamfundet vidhåller sin uppfattning att Advokatguiden bryter mot lagen och att guidens verksamhet måste förändras.

– Advokatsamfundet står fast vid att Advokatguiden måste sluta använda advokattiteln på ett missvisande sätt och att de inte får använda vår databas över vilka som är advokater utan tillstånd. Mer kan tyvärr inte sägas i nuläget med anledning av det arbete som pågår för att få Advokatguiden att upphöra med detta, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, till Realtid.

Annons

 

Annons