FinansNyhet

Advokaterna flockas kring OW Bunker

Publicerad

Minst sju danska byråer inkopplade efter jättekonkursen.

Per Agerman

Det juridiska efterspelet av konkursen i OW Bunker är på väg att inledas. Danska medier rapporterar att så väl toppchefer i bolaget som andra intressentera har anlitat egna juridiska ombud.

Enligt affärstidningen Børsen är kända firmor som Bech-Bruun, Lundsgaard & Partnere, Mazanti-Andersen Korsø Jensen och Bergenser Advokatfirma redan klara för uppdrag i OW Bunker-frågan. Samtliga byråer svarar att de inte uttala sig om konkursen på grund av klientåtaganden.

När det gäller själva konkursen är Plesner samt Gorrissen Federspiel inkopplade som förvaltare. Det är advokaterna Pernille Bigaard och John Sommer Schmidt som är de formella förvaltarna av konkursboet.

Annons

John Sommer Schmidt var en kort tid förra veckan även rekonstruktör i de två dotterbolag som först förklarades insolventa innan konkursen i moderbolaget.

I den planerade rekonstruktionen var även advokat Søren Aamann Jensen på Kromann Reumert anlitad. Kromann Reumert blockeras av allt att döma från nya uppdrag i härvan då byrån representerade OW Bunker vid börsnoteringen i våras.

Även Plesner var inkopplad som advokat åt de rådgivande bankerna vid noteringen. Plesners ordförande Jørgen Permin säger till Finanswatch.dk att noteringsuppdraget inte hindrar byrån från att arbeta med konkursen.

Annons

Totalt är alltså minst sju danska advokatbyråer involverade i OW Bunker-saken så här långt. Men av allt att döma kan det bli betydligt fler om konkursen leder till rättsliga strider.

Vid noteringen var det inte mindre än elva personer i styrelse och ledning som sålde aktier i större skala vid sidan av huvudägaren Altor. Utöver detta var fyra banker inblandade samt internationella advokatbyråerna White & Case och Latham & Watkins.

Deloitte hamnar också i en utsatt roll som OW Bunkers revisionsbolag.

Annons

Danska motsvarigheten till Aktiespararna är en av aktörerna som undersöker möjligheterna att agera rättsligt mot OW Bunker. Föreningen har inlett en registrering av aktieägare som i så fall vill delta i en grupptalan eller liknande.

Enligt noteringsprospektet har OW Bunker en omfattande försäkringsportfölj som bland annat täcker styrelsen och ledningen, som gäller vid brott och skadeståndsskyldighet.

Annons