Finans Nyhet

”Advokatbyråernas ställning är hotad”

Taggar i artikeln

Affärsjuridik Digitalisering
Anders Perméus, en av två grundare av Avtal24Anders Perméus, en av två grundare av Avtal24
Anders Perméus, en av två grundare av Avtal24, är övertygad om att branschen kommer att förändras betydligt framöver. Foto: Gustav Peldán Carlsson
Publicerad

Rationaliseringar inom juristbranschen är nödvändiga eftersom det är ohållbart att låta högkvalificerad personal utföra rutinuppgifter som kan automatiseras. Det anser Avtal24:s Anders Perméus. "Argumentet att folk ska fortsätta jobba med något bara för att de ska ha något att göra kan aldrig vara rätt".

När digitala juridiska lösningar ersätter enklare arbetsuppgifter hotas den dominerande ställning som många av de traditionella advokatbyråerna idag åtnjuter. Det menar i alla fall Anders Perméus, en av två grundare av företaget Avtal24 som tillhandahåller digitala juridiktjänster.

– Jag tror att Jim har fel när han säger att robotar inte kommer att ersätta advokater, säger han när vi ses på Avtal24:s kontor på Riddargatan i Stockholm.

Den Jim som avses är Jim Runsten, grundare och vd på Advokatbyrån Synch, som tidigare har tonat ner det hot mot advokatbranschen som digitaliseringen ibland påstås utgöra.

Annons

– Och när jag säger robotar syftar jag på att processer automatiseras i en mjukvara som mer liknar den typ av vanliga mobilapplikationer som många av oss redan använder i vår vardag, fortsätter Anders Perméus.

Varför har han fel?
– Jo, för att idag utförs fortfarande så kallat "bread and butter-jobb" av högkvalificerade advokater – inte på partnernivå förstås men fortfarande av välutbildade jurister med hög kompetens – och det är ett ineffektivt sätt att använda resurser. Om man istället kan använda enkla digitala verktyg för sådant så frigörs mycket tid.

Att Anders Perméus menar att digitala lösningar hotar advokatbyråernas ställning borde inte komma som någon överraskning. Det är alldeles uppenbart att han tror på digitaliseringens förmåga att förändra juristbranschen i grunden, något som kanske framgår allra tydligast av hans arbete med Avtal24.

Annons

Redan 2004 startade Perméus och ekonomen Magnus Stein bolaget. Det var dock först 2010, efter Avtal24:s medverkan i SVT:s program Draknästet, då bland annat Sven Hagströmer bestämde sig för att gå in med kapital, som verksamheten kunde ta fart på allvar.

Magnus Stein, som är vd för bolaget, lämnade då sitt jobb på Citibank och tre år senare lämnade även Anders Perméus sina övriga uppdrag, dels som advokat på Elvang & Partnere och dels som föreläsare i civilrätt på Stockholms Universitet, för att arbeta med Avtal24 på heltid.

Har Sven Hagströmer varit en aktiv ägare i bolaget?
– Han var väldigt aktiv i början och tyckte givetvis att det var väldigt intressant. Sen har han haft lite annat att göra under några år, så att säga. Och nu är han faktiskt aktiv igen som investerare. Han har gått in med nytt kapital och är uppsjungen på våra nya idéer.

Annons

Anders Perméus ser Avtal24 framförallt som en möjlighet för små företag att komma runt de dyra konstnader som extern juristhjälp innebär, eftersom de stora företagen alltjämt har råd att köpa in hjälp utifrån.

– Om du tittar på storföretagen så vänder de sig gärna till Vinge, Mannheimer och några till, därför att man då liksom köper ryggen fri. Sitter man i en ledning eller en styrelse så vet man att man har valt den bästa och största advokatbyrån, som har de största ansvarsförsäkringarna, och då utgår man ifrån att de gör rätt. Men om man tittar på små företag så finns inte de resurserna, säger han.

Framöver menar han dock att även stora bolag kommer att börja använda sig av digitala lösningar i effektiviseringssyfte. Just av den anledningen planerar Avtal24 en expansion av verksamheten, inom ramen för ett nytt bolag, där man implementerar samma modell som man har idag, fast till en ny marknad.

– Vi ser en tydlig trend att även stora bolag minskar kostnaderna för extern juristhjälp för varje år. De känner att advokatbyråerna är för dyra. Då har man ökat inhouse-juridiken, men nu börjar det också utgöra så pass höga kostnader att man måste göra något åt det, så då börjar man med olika typer av digitala verktyg. På så sätt hotas advokatbyråernas ställning, säger Anders Perméus.

Men tror du verkligen att den traditionella advokatbyrån kommer att dö ut?
– Nej, jag tror att det kommer att finnas externa advokatbyråer för alltid. För vi ska också komma ihåg att det finns en oberoende roll som kan vara en konkurrensfördel. Men det säger sig självt att om en stor del av kakan försvinner på grund av digitaliseringen, en del lyfts in till inhouse-verksamhet, så är det klart att det blir en mindre andel av marknaden kvar till advokatbyråerna.

– Sen kan man ju tänka sig på sikt att de här stora byråerna själva vill börja använda den här typen av verktyg och plattformar, för att kunna använda icke-jurister till enklare arbetsuppgifter. Faktum är att det redan finns byårer som använder sig av digitala verktyg i hög utsträckning, exempelvis Allen & Overy och Ashurst, lägger han till.

Att morgondagens digitala lösningar skulle innebära något hot mot juristbranschen är dock en verklighetsbeskrivning som Anders Perméus inte gärna skriver under på. I detta avseende är han enig med de som tonar ner "hotet från robotarna".

– När jag var liten var jag med min far, som arbetade med automatisering i industrin, på fabriker, jag älskade ju att titta på de där robotarna. Men då frågade jag ofta min pappa vad som hände med de som jobbade på fabriken innan när robotarna tog över deras jobb. Och hans svar var alltid: "ja, de får väl hitta på något annat mer intressant och mindre smutsigt och farligt". Och detsamma gäller jurister. Argumentet att folk ska fortsätta jobba med något bara för att de ska ha något att göra kan aldrig vara rätt, säger Anders Perméus.

Annons