Fonder

Advisors PPM-fond slängs ut från fondtorget

Pensionsmyndigheten säger upp avtalet med fondbolaget Advisor och avregistrerar PPM-fonden Advisor Världen från fondtorget, där PPM-fonderna handlas. Detta då Pensionsmyndigheten funnit att bolaget inte följer det avtal som finns för fondtorget.

Uppdaterad 2017-11-24
Publicerad 2017-11-24

Advisors fond Advisor Världen köpstoppades i juli i år. Anledningen var att Pensionsmyndigheten behövde utreda om bolaget följer det samarbetsavtal som finns för fondtorget. 

Pensionsmyndighetens utredning är nu klar. Utredningen visar att bolaget löpande brutit mot avtalet med Pensionsmyndigheten, bland annat genom bolagets marknadsföring och försäljning mot pensionsspararna, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

– De fonder som verkar på fondtorget har åtagit sig att i alla lägen se till pensionsspararnas bästa, och att följa såväl avtalet med oss som gällande lagstiftning. I Advisors fall kan vi konstatera att bolaget återkommande inte levt upp till dessa åtaganden. Vår slutsats är därför att bolaget inte är lämpligt för premiepensionens fondtorg, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg i en kommentar.

Advisor anklagas både för oseriösa säljmetoder, och för att ha låst in sina kunder i avtal med oskäligt långa bindningstider. Men Pensionsmyndigheten misstänker inte att fondbolaget på något oriktigt sätt tillskansat sig fondspararnas pengar, skriver DI.

Innehavet i fonden Advisor Världen uppgår till cirka 4,5 miljarder kronor. Drygt 43 000 pensionssparare har hela eller delar av sin premiepension i fonden. 

I samband med avregistreringen skickas en säljorder på hela innehavet i Advisor Världen. Därefter ska en ordnad avveckling av fondens innehav äga rum med pensionsspararnas bästa för ögonen. Samtliga sparare i fonderna kommer också att få ett brev hemskickat med information om avregistreringen.

Efter avvecklingen placeras fondspararnas pengar i den så kallade soffliggarfonden, AP7 Såfa. Därefter kan PPM-spararna välja nya fonder att placera pengarna i.

– Vi har haft en löpande dialog med Advisor under utredningens gång, och förväntar oss att den dialogen fortsätter i syfte att säkerställa en ordnad avveckling, säger Mikael Westberg.

Platsannonser