Annons

Annons

Acme-grundare stäms av F-kassan

Acme-grundaren Henric Clewehielm vägrar återbetala sjukpenning till Försäkringskassan. Nu stämmer myndigheten honom till Uppsala tingsrätt med krav på sammanlagt 55.000 kronor.

Försäkringskassan skriver i sin stämningsansökan att Henric Clewehielm har lämnat felaktiga inkomstuppgifter i samband med att han sjukskrevs 2006 en kort tid innan finansbolaget Acme försattes i konkurs.

Henric Clewehielm uppgav enligt Försäkringskassan en årsinkomst från Acme Associates AB på 552.000 kronor under 2006. Men när handläggaren granskade ärendet i spåren av den uppmärksammade konkursen där privatpersoner förlorade mångmiljonbelopp, framkom att han i själva verket bara fått en lön på 3.720 kronor för helåret.

Uppgiften kommer från Skatteverket. Acmes konkursförvaltare ska också ha intygat att det inte framkommit några uppgifter om utbetald lön.

Annons

Annons

Försäkringskassan noterar också att Henric Clewehielm hade begärt statlig lönegaranti i samband med konkursen, men att ansökan avslogs.

Myndigheten konstaterar i den nu aktuella stämningen att Henric Clewehielm uppburit hel sjukpenning från den 31 augusti till den 22 oktober 2006 baserat på felaktiga inkomstuppgifter.

Redan 2007 krävde Försäkringskassan Clewehielm på den felaktigt utbetalda sjukpenningen. Det slutade med att parterna kom överens om en avbetalningsplan. Henric Clewehielm misskötte dock avbetalningsplanen som sades upp sommaren 2008, enligt Försäkringskassan.

Henric Clewehielm har inte överklagat Försäkringskassans beslut men bestrider kravet i tingsrätten.

– Jag har inte gjort något fel och anser därför inte att jag ska betala, säger Henric Clewehielm i en skriftlig kommentar till Realtid.se.

Försäkringskassan har bett din konkursförvaltare om inkomstuppgifter men inte fått några?

– Problemet är att konkursförvaltningen inte skickade in kontrolluppgifter i rätt ordning, därmed kom de inte med i den förtryckta deklarationen. Det berodde på en assistent och det ska jag inte lastas för. Konkursförvaltaren vitsordar i dokument att jag varit anställd.

Enligt Clewehielm har han uppburit lön under perioden och även skatter och arbetsgivaravgifter ska ha redovisats korrekt.

Varför överklagade du inte Försäkringskassans beslut?

– Jag mår fortfarande dåligt av Acmes konkurs och ville inte bråka om pengarna. Emellertid målas det här upp som en felaktig utbetalning och att det skulle ha skett för att jag medvetet skulle ha lämnat felaktiga uppgifter. Det är ett problem för mig och något jag inte kan acceptera och därför ska saken prövas i tingsrätten. Då får jag i vart fall ett forum för att lämna min ståndpunkt i saken. Det är inte pengarna som är viktiga för mig utan jag accepterar inte att bli utmålad som en bidragsfuskare när det inte förhåller sig så. En ståndpunkt jag också förmedlat till Försäkringskassan, kommenterar Henric Clewehielm.

Henric Clewehielm är idag bland annat aktiv inom den växande bolagsgruppen 24Gold International med varumärken som SMS Guld. Verksamheten drivs av hans båda söner.

Efter konkursen i Acme Associates hösten 2006 inleddes en förundersökning om misstänkt brottslighet. Ärendet lades ner utan åtgärd 2010. Acmes kunder hade inte rätt till sedvanlig insättningsgaranti eftersom bolaget saknade tillstånd att bedriva inlåningsverksamhet hos Finansinspektionen.

Peter Karlsson, frilansmedarbetare

Katarina Larsson, frilansmedarbetare

redaktionen@realtid.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons