Börs

Academedia rusar första handelsdagen

EQT-ägda skolföretagets aktie steg 40 procent i den inledande handeln under bolagets första dag på Stockholmsbörsen.

Uppdaterad 2016-07-25
Publicerad 2016-06-15

Efter en tids uppmärksamhet, där bland annat statsminister Stefan Löfven gått hårt ut mot Academedias börsnotering, noteras bolaget idag onsdag på Stockholmsbörsen.

Och den inledande handeln blev en succé. Efter knappt fem minuter hade aktien ökat från teckningspriset på 40 kronor till 55 kronor – en ökning med nästan 40 procent.

Inför börsöppningen hade Academedias aktie övertecknats 40 gånger.

– Det är naturligtvis väldigt roligt att se det intresse och engagemang som möter oss. Vi är norra Europas ledande och enskilt största fristående utbildningsaktör, vilket gör oss till ett företag som berör många människor. Få samhällsfrågor är så centrala som utbildning vilket jag ser som ett av skälen till det stora intresset. Vi välkomnar nu cirka 35.000 nya aktieägare i Academedia, säger Marcus Strömberg, vd och koncernchef, Academedia i ett pressmeddelande inför börsöppningen.

Efter börsnoteringen uppgår det totala antalet aktier i Academedia till 94.100.000 stycken. Med den nuvarande aktiekursen innebär det att bolagets marknadsvärde uppgår till cirka 5,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med marknadsvärdet vid börsöppningen till teckningskursen 40 kronor, som uppgick till cirka 3,8 miljarder kronor.

Klockan 09:25 på onsdagsmorgonen hade aktiekursen stabiliserats runt 55 kronor.

Platsannonser