FinansNyhet

ABG tar över Remiums värdepappersverksamhet

ABG:s Sverigechef Karl Berglund köper loss delar av Remiums verksamheter efter Finansinspektionens beslut som tvingar Remium Nordics vd Tore Gröttum att avveckla dessa.
Publicerad

Remium säljer sin verksamhet inom uppdragsanalys och plattformen Introduce.se samt en del övriga verksamheter till ABG Sundal Collier.

Realtid.se

I affären ingår också att ABG tar över Remiums verksamheter som likvidgarant, som certified advisor för bolag på First North-listan i Stockholm och delar av Remiums corporate finance-verksamhet.

“ABG är en ledande investmentbank i Norden och Remiums verksamhet kommer bidra till att bredda erbjudande med uppdragsanalys och rådgivning till små och medelstora bolag, samtidigt som Remiums kunder kommer kunna dra fördel av ABG:s starka position inom företagsrådgivning och globala investerarnätverk”, skriver Remium i ett pressmeddelande.

“Förvärvet passar väl in i ABG:s strategi om att bredda tjänsteutbudet riktat mot nordiska företag och vår nyligen lanserade betalanalysplattform”, skriver ABG i sitt pressmeddelande om affären.

Annons

– Vårt mål är att kombinera vår premiumposition inom corporate finance och institutionell analys samt mäkleri med en breddad tjänst mot företag på small- och mid-cap, säger ABG:s Sverigechef Karl Berglund i en kommentar.

ABG Sundal Collier kommer efter förvärvet täcka nära 400 bolag.

Remium kommer efter överlåtelsen av ovanstående verksamheter inte längre att bedriva värdepappersverksamhet som kräver tillstånd från Finansinspektionen och har därmed uppfyllt Finansinspektionens krav om att denna verksamheten avvecklas.

Annons

“Remium är nöjda med transaktionen och menar att detta blir en bra lösning för våra befintliga kunder och för de anställda som övergår till ny arbetsgivare”, skriver Remium.

Med förbehåll för erforderligt godkännande från Finansinspektionen och Nasdaq har det avtalats att verksamheten övergår till köparen med effekt från den 1 juni 2018.

Avvecklingen av Remiums kredit- och inlåningsverksamhet fortsätter och förväntas vara slutförd inom den tidsfrist Finansinspektionen fastställt för detta.

Annons

Bakgrunden till affären är att Finansinspektionen den 18 april återkallade Remium Nordics tillstånd att driva finansieringsrörelse och värdepappersrörelse. För att åstadkomma en ordnad avveckling har FI givit bolaget drygt fyra månader på sig för att avveckla verksamheten.

I samband med att tillstånden drogs in sade Remiums vd Tore Gröttum till Realtid.se att 80 procent av koncernens verksamhet inte berörs av FI:s beslut:

– Sett till resursanvändning står den tillståndspliktiga verksamheten för 20 procent och övriga verksamheter för 80 procent av vår samlade verksamhet. 20 procent av verksamheten är direkt drabbad men beslutet har negativ påverkan på hela verksamheten.

– Vi arbetar under samma varumärke så på det viset drabbas hela verksamheten av den negativa publicitet som vi nu får i media, det blir negativa reaktioner på marknaden.

Annons