FinansNyhet

ABG Sundals vd om rekordresultatet: ”Riskaptiten har gått upp”

Jonas Ström, vd ABG Sundal Collier Foto: ABG
Publicerad

Den norska investmentbanken ABG Sundal Collier redovisar bästa kvartalet sedan 2007.

Anders Frick

Mäklarföretaget och investmentbanken ABG Sundal Collier redovisade ett rekordresultat för tredje kvartalet i år. Bolagets intäkter steg 34 procent och vinsten per aktie med 86 procent i det tredje kvartalet, jämfört med i fjol. Förklaringen är bolagets framgångar inom Equity Capital Markets, ECM.

– Det är hög aktivitet på marknaden inom ECM, och på denna starka marknad tar vi marknadsandelar vilket ger leverage på leverage, säger vd Jonas Ström till Realtid.

Kvartalsresultatet var det bästa sedan 2007 och det näst bästa sedan bolaget noterades för 20 år sedan. Trots att marknaden för M&A har gått ner 29 procent har bolaget lyckats leverera tillväxt inom detta segment, om än knappt. Inom ECM har ABG Sundal Collier däremot en extremt kraftfull tillväxt. Inom Merkur Market, Oslobörsens motsvarighet till Nasdaq First North men med lägre krav på dokumentation och spridning, har ABG Sundal Collier numera en 40-procentig marknadsandel.

Annons

– Det som har hänt är att många tillväxtbolag med digitala affärsmodeller har fått en enorm tillväxt i spåren av covid19. Många av bolagen har lönsam tillväxt, samtidigt som det finns ett investerarkollektiv som har återfått riskaptit och jagar avkastning. Riskaptiten har helt enkelt gått upp. På Merkur är marknaden värd omkring 100 miljarder norska kronor, och vi ser nu även svenska bolag som intresserar sig för denna börs, säger Jonas Ström.

Han betonar samtidigt att det är en sak att det finns god riskaptit, men att det i grunden handlar om bra bolag med bra affärsmodeller som ABG Sundal Collier hjälper till börsen.

Börsnoteringen av laddboxbolaget Zaptec, eneergiutvinningsbolaget Quantafuel samt utbildningsappföretaget Kahoot är några exempel på kvartalets affärer som han vill lyfta fram. Det sistnämnda är extra aktuellt då japanska Softbank igår investerade närmare två miljarder norska kronor för att få knappt tio procent av bolaget. Inom kort kommer bolaget Link Mobility att noteras med en transaktionsstorlek om ca sju miljarder norska kronor, vilket redan har lett till en överteckning.

Annons

– Sedan marknaden öppnade tidigare i höst har vi gjort 20 ECM-transaktioner. Det är mer än någon annan investmentbank någonsin har gjort under en tvåmånadersperiod sedan millenniumskiftet, säger Jonas Ström.

Det fjärde kvartalet brukar historiskt sett vara det starkaste för ABG Sundal Collier och Jonas Ström har stark tro på fortsatt goda tider för bolaget.

– Inledningen av Q4 är inget som avviker från tidigare år. På de första tio arbetsdagarna har vi genomfört fem stora ECM-affärer, samtidigt som orderboken fortsätter att byggas upp. Jag har svårt att vara annat än optimistisk, säger Jonas Ström.

Annons
Annons