M&A

ABB säljer del av Power Grids

ABB säljer högspänningskablar till NKT Cables för omkring 8 miljarder kronor. Verksamheten ingår i Power Grids.

Realtid.se
Uppdaterad 2016-09-21
Publicerad 2016-09-21

ABB säljer den globala verksamheten för högspänningskablar till danska NKT Cables och har avtalat om ett långsiktigt strategiskt samarbete med köparen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Försäljningen har ett transaktionsvärde, "enterprise value", på 836 miljoner euro vilket motsvarar cirka 8 miljarder kronor.

Högspänningskablarna ingår i divisionen Power Grids som för närvarande är under strategisk utvärdering. Vissa storägare i ABB, däribland Cevian, vill knoppa av den från koncernen.

ABB och NKT Cables har även slutit ett avtal för långsiktigt strategiskt samarbete. De kommer att arbeta tillsammans med framtida projekt inom undervattensförbindelser och transmissionslänkar för likström.

–Vi slår ihop två starka kabel-portföljer och som tillsammans blir mer storskaligt och konkurrensmässigt under NKT:s ägarskap. Samtidigt som vi bibehåller tillgången till leverantörerna i ett långsiktigt strategiskt samarbete, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i ett uttalande.

Verksamheten inom högpänningskablarnas justerade intäkter uppgick till 524 miljoner dollar för 2015, medan hela Power Grids omsatte 11,6 miljarder dollar.

 Goldman Sachs har varit finansiell rådgivare till ABB och Freshfields Bruckhaus Deringer den legala rådgivaren. Affären väntas slutföras under det första kvartalet 2017.

Platsannonser