M&A

ABB köper GE-bolag

ABB förvärvar GE Industrial Solutions. Köpeskillingen uppgår till 2,6 miljarder dollar. Affären förväntas slutföras under första halvåret 2018.

Publicerad 2017-09-25

ABB köper GE Industrial Solutions, GE:s globala verksamhet för elektrifieringslösningar, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

GE Industrial Solutions har kundrelationer i mer än 100 länder och en etablerad installerad bas med starka rötter i Nordamerika som är ABB:s största marknad. GE Industrial Solutions har cirka 13 500 anställda runt om i världen.

Bolaget hade under 2016 en omsättning på cirka 2,7 miljarder dollar.

ABB kommer att förvärva GE Industrial Solutions för 2,6 miljarder dollar; transaktionen kommer att bidra positivt till vinsten per aktie under det första året.

ABB räknar med att realisera cirka 200 miljoner dollar av årliga kostnadssynergier under år fem, vilket kommer att vara avgörande för att GE Industrial Solutions ska nå upp till samma prestation som branschkollegor. Som en del av transaktionen har ABB och GE kommit överens om att etablera en långsiktig och strategisk leverantörsrelation för GE Industrial Solutions produkter och ABB-produkter som GE använder idag.

– Med GE Industrial Solutions stärker vi vår position som nummer två inom elektrifiering globalt och utökar vår tillgång till den attraktiva nordamerikanska marknaden, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer i en kommentar.

– I kombination med den långsiktiga strategiska leverantörsrelationen med GE skapar denna transaktion ett betydande värde för våra aktieägare.

Credit Suisse och Dyal Co var finansiella rådgivare till ABB och Davis Polk & Wardwell juridiska rådgivare.

Platsannonser