Finans Nyhet

ABB återköper aktier i stor skala

Taggar i artikeln

ABB Cherry Spiltan
ABB skjuter upp noteringen av E-mobility på den schweiziska börsen.
Publicerad

ABB ska använda pengarna från försäljningen av Power Grids till ett gigantiskt återköpsprogram av egna aktier, samtidigt får affären kritik av Spiltans vd Per H Börjesson. Samtidigt är det amerikanska börsindexet S&P 500 nere på sin lägsta nivå sedan oktober 2017. Det är några av nyheterna i morgonsvepet den 18 december. 

ABB:s vd tackar ägarna med gigantiska återköp
Börs Dagens Industri skriver att ABB startar ett gigantiskt återköpsprogram av egna aktier när försäljningen av Power Grids för 100 miljarder kronor är slutförd. ”Vi skriver ett helt nytt kapitel i ABB:s historia”, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer till Di. I ett första steg säljs 80 procent av Power Grids. ABB har en option att sälja 20 procent efter tre år. Di:s Mats Lundstedt skriver i en kommentar att prislappen på elva miljarder dollar inte är överdrivet hög – den motsvarar 11,2 gånger rörelseresultatet ebita för hela divisionen på skuldfri basis. Det kan förklara att den initiala börsreaktionen blev sval. Investors ordförande Jacob Wallenberg säger att affären skapar ett starkare och mer lönsamt ABB. Finansmannen Per H Börjesson grundare och vd på investmentbolaget Spiltan anser däremot att ABB säljer ut de svenska kronjuvelerna. Han är kritisk till aktivistfonden Cevian och säger till Di: ”Man behöver inte vara någon raketforskare för att förstå att det här med kraftöverföring är något som hör framtiden till.”

Ännu en kalldusch H&M minus 8,5 procent igår
Börs Dagens Industri skriver att efter det försäljningsmässigt starkaste kvartalet på två år blev glädjen kortvarig när brittiska konkurrenten Asos vinstvarnade och H&M störtdök. I lokala valutor lyfte försäljningen med sex procent under det fjärde kvartalet, ungefär som väntat. För helåret blev lyftet tre procent. Di:s Richard Bråse skriver att H&M tagit ett steg i rätt riktning men att det fortfarande är långt ifrån ambitionsnivån om en försäljningstillväxt om på tio till 15 procent. Den stora frågan är hur mycket tillväxten har kostat. H&M gick in i fjärde kvartalet med sitt största varulager någonsin motsvarande 18,9 procent av försäljningen senaste tolv månaderna. När bokslutsrapporten kommer i januari får vi även svaret på vad tillväxten kostat i form av prisnedsättningar och påföljande bruttomarginalpress. Det vore rimligt att H&M etablerar en lägre utdelningsnivå. Di:s uppskattning är att den bör landa på 5,50 kronor per aktie. Analytikerna räknar med 8,80 kronor per aktie.

Credit Suisse råder superrika att flytta tillgångar från Storbritannien
Politik De många oklarheterna runt Brexit har lett till att privatbankerna uppmanar sina toppkunder att överväga att flytta tillgångar bort från Storbritannien, skriver Financial Times. Efter att premiärminister Theresa May förra veckan sköt upp omröstningen om att lämna EU så har förmögenhetsförvaltare i London kontaktat sina toppkunder och varnat för en lång period av turbulens. Ultraförmögna kunder har fått rådet att accelerera sina flyttplaner innan parlamentet röstar i början på januari. Det finns en oro för både en icke överenskommelse om Brexit eller möjligheten att vänsterpartiet Labour kan väljas om Mays konservativa regering faller. Labourledaren Jeremy Corbyn har hotat med en förmögenhetsskatt. Sedan Brexit sköts upp förra måndagen har försäljningar av tillgångar i pund ökat, pundet har fallit och brittiska aktier har gått ner sju procent i år jämfört med tre procent för resten av världen.

Annons

Amerikanska aktier förlorar ännu mer efter oro om den globala tillväxten
Börs Marknadsaktörerna väntar på Feds beslut om räntan och dollar index faller till sitt lägsta efter en uppgång på 16 månader. Financial Times skriver att storbolagsindexet S&P 500 har fallit 2,1 procent till sin lägsta nivå på 14 månader, småbolagsindexet Russell 2000 har rört sig tekniskt in i en björnmarknad, och att nervösa deltagare väntar på resultatet av centralbanken Federal Reserves möte, samt att dollarn faller och att obligationer vinner mark. Det finns alltfler frågetecken kring den globala ekonomins hälsa vilket ledde till att amerikanska aktier vände skarpt neråt för den andra dagen i rad samtidigt som marknadsaktörerna väntar på resultatet av Feds två dagars ”Open Market Committe”-möte. S&P har nått sin lägsta nivå sedan oktober 2017. Dollarn har backat från sin 16 månaders uppgång mot en valutakorg där särskilt yenen och schweizerfrancen blivit starkare. Den nervösa stämningen i aktiemarknaderna har ökat efterfrågan på amerikanska statsobligationer. På onsdag kommer Feds beslut om räntan – en 25 punkters ökning är väntad. Det blir också fokus på om centralbanken kommer att signalera färre ökningar nästa år. President Trump har förnyat sin kritik av Fed och ifrågasatt hur Fed överhuvudtaget kan överväga att höja räntorna igen denna månad givet den låga inflationen och den starka dollarn. Jeffrey Gundlach, investeringschef på DoubleLine Capital och känd som Wall Streets obligationskung sa även han att Fed inte borde höja räntan denna vecka och att amerikanska aktier visade alla tecken på att röra sig in i en längre björnmarknad.

 

Annons