A-kassornas system är fortsatt stängda under måndagen

Taggar i artikeln

Cyberattack
Publicerad
Uppdaterad

A-kassornas IT-miljöer och system är stängda sedan tidigt i fredags och kommer att vara fortsatt stängda också under måndagen.

Realtid.se

Analysen av den säkerhetsrelaterade incidenten, som upptäcktes tidigare i veckan, går i positiv riktning. Planen är att så fort som möjligt kunna starta systemen igen. Systemens komplexitet gör dock att arbetet för att öppna systemen tar tid. Det framgår av ett pressmeddelande på söndagskvällen.

Utbetalning av arbetslöshetsersättning har högsta prioritet för att kunna genomföras enligt plan. Av säkerhetsskäl kommer dock torsdagens utbetalning att skjutas fram och ske snarast möjligt, skriver Sveriges A-kassor vidare.

Det var på fredagsmorgonen som it-konsultbolaget Softronic meddelade att man i förebyggande syfte stängt ner all nätverkstrafik i sina driftmiljöer. Anledningen var en ”säkerhetsrelaterad incident”, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Detta innebar att flera av bolagets kunders system blev otillgängliga.

På torsdagskvällen meddelade Sveriges a-kassor en misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident i a-kassans miljöer och under fredagsmorgonen meddelas att Sveriges a-kassor stänger ned samtliga a-kassors system tillfälligt. Softronic är leverantör av nätverkstjänster till a-kassorna.

I ett inlägg på hemsidan skrev Softronic på lördagen att bolaget hade detekterade störningar som antydde att miljön var under angrepp från en yttre hotaktör.

Annons

– Jag kan bara uttrycka min tacksamhet för allt stöd vi fått från kunder, samarbetspartners och branschen i stort i att hantera det angrepp som vi drabbats av, skriver Charlotte Eriksson vd Softronic i ett annat inlägg på hemsidan.

Annons