Annons

Annons

7 miljarder kronor misstänks ha slussats via Nordea

Nordea kopplas till ett enormt nätverk av misstänkt penningtvätt och ska ha varit delaktig i att slussa vidare över 7 miljarder kronor till olika skalbolag mellan 2005 och 2017.

Det visar en ny dataläcka som har lämnats ut av internationella journalistorganisationen OCCRP.

Nordeas aktie är vid 16.30-tiden på måndagen ned ca 3 procent.

Läckan innehåller misstänkta transaktioner på 700 miljoner euro, över 7 miljarder kronor, som har slussats genom Nordeas konton, bland annat till ett företag vars verksamhet och transaktioner kopplas till Rysslands president Vladimir Putins innersta krets.

Annons

Annons

En del av pengarna har kommit från skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna, Panama och Belize och har använts för att köpa varor och tjänster från finska och nordiska företag. Det visar granskningen som Yle har gjort i samarbete med internationella journalistorganisationen OCCRP.

Nordea har även haft hundratals skalbolag, företag utan kapital eller aktivitet, som kunder. Att utreda vem som står bakom bolagen är nästintill omöjligt, rapporterar Yle, samtidigt som bankerna enligt lag är skyldiga att identifiera sina kunder.

Bland Nordeas kunder finns ökända bulvaner och personer som är skyldiga till penningtvätt eller misstänkta för andra brott, rapporterar Yle.

Ett exempel är en hemmafru från Filippinerna som har kopplats ihop till olaglig vapenhandel. Hon företräder över 400 företag.

Ett annat exempel är ett brittiskt bulvanpar som har lett närmare 2 200 företag runt om i världen.

– Enligt lagen borde banken känna sin kund, förstå bakgrunden till verksamheten och hela tiden följa med verksamheten. Det är helt uppenbart att man här har misslyckats. Man borde inte ha affärer med riskkunder, säger Pirjo Jukarainen, expert på penningtvätt och forskare vid Polishögskolan i Tammerfors, till Yle.

Danska polisen håller just nu på att undersöka Nordeas verksamhet. I november meddelande landets åklagarmyndighet att Nordea utreds för att ha brutit mot lagen om förhindrande av penningtvätt. Enligt åklagarmyndigheten har det slussats pengar genom drygt 300 tvivelaktiga konton.

Nordea har inte låtit sig intervjuas av Yle. Bankens pressavdelning har enbart kommenterat avslöjandet med följande kommentar:

-Bankerna kan tidigare ha undervärderat svårigheterna med att stoppa penningtvätt. Det är viktigt att vara ödmjuk inför en sådan här komplicerad fråga. Vi är nu i en annan situation än för några år sedan. Det jobbar över 1 500 personer med att förhindra ekonomiska brott, konstaterar Nordea i sitt utlåtande.

Enligt Uppdrag granskning har 50 kunder i Swedbank, som alla påstås visa tydliga tecken på misstänkt penningtvätt, ha slussat motsvarande 40 miljarder genom Swedbank under åren 2007 till 2015. 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons