Annons Annons
Entreprenör

5 saker att fixa första tiden som entreprenör

De flesta som startar eget kör igång med fullt fokus på att sälja in sin tjänst eller produkt och att marknadsföra den. Det är frestande att hoppa över vissa pusselbitar.

Uppdaterad 2016-04-04
Publicerad 2016-04-04

En ny global entreprenörsrapport visar att två av tre ser det som en lovande karriär att starta företag och att det innebär hög status att vara företagare. De flesta som startar ny verksamhet är i åldern 25 till 44 år, men Sverige utmärker sig och har den högsta andelen nyföretagare i åldern 55-64. Det understryker att företagande ses som en vidareutveckling i karriärsstegen.
 
I vart femte nytt företag tror man dessutom att man behöver anställa sex eller fler personer. Nyföretagande blir med andra ord en motor för hela arbetsmarknaden.
 
För den som funderar över att bli egen finns det några försäkrings- och pensionsfrågor som är viktiga att lösa, särskilt för den som blir företagare sent i livet.
 
Oavsett vilken bransch du tänker starta verksamhet inom – vare sig det är populära branscher som mat och dryck, utbildning, IT, vård eller inte lika heta branscher som till exempel energi och finans – så behöver du ett försäkringsskydd. Tänk på att om du lämnar en anställning så lämnar du oftast ett paket av trygghetslösningar. Det här måste du nu själv ordna.
 
Börja med att skaffa en pensionsplan som minst ger dig samma förmåner som du skulle haft som anställd. Försäkringsbolag, banker och vissa förmedlare har sådana planer. Din plan bör innehålla skydd som gäller vid sjukdom och vårdbehov, skydd vid olycksfall såväl på arbetstid (vilket jag tidigare berättat om här) som på fritiden, ekonomiskt skydd för efterlevande och förstärkning av din framtida inkomst som pensionär.

Startar du verksamhet tillsammans med en kompanjon så bör ni fundera över vad som ska gälla om någon av er vill sälja sin andel eller om någon blir långvarigt sjuk eller avlider. Rådgör med en jurist och skriv ett aktieägaravtal som reglerar viktiga frågor. I samband med det brukar det bli aktuellt med livförsäkringar för att skapa ekonomiska förutsättningar att lösa ut efterlevande till en kompanjon som avlider.
 
Ska du anställa är det viktigt att kunna erbjuda en pensionsplan även för de anställda. Den kan innehålla samma moment som din egen men kostnaden kan du anpassa efter vad som är brukligt på arbetsmarknaden. Naturligtvis kan en förstärkt pensionsplan fungera som extra lockbete att välja just dig som arbetsgivare. Erbjud även löneväxling om du anställer personer med löner en bit över 40 000 kronor.
 
I Sverige har vi som sagt en större representation än i övriga länder i åldern 55-64 som vill starta företag. Den åldern är en viktig period för pensionsintjänandet. Ofta kommer man från en tjänstepensionsplan där intjäningen i realiteten är som störst i den åldern. Därför blir det extra viktigt att pensionsavsättningarna blir tillräckligt stora så att pensionen blir den man siktar på.
 
Ett bra sätt att säkerställa att du får det skydd du behöver är att ta kontakt med din bank eller försäkringsrådgivare. När du ordnat trygghetsskyddet kan du fokusera på din verksamhet med full kraft.

Vill du ta del av mer innehåll från SEB?

Anmäl dig till våra nyhetsbrev och följ våra experter och rådgivare på vår blogg Green Room.  


SEB

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av näringslivets hjärta; profilerna, pengarna och politiken.

Logga in