Annons

Annons

4,5 miljarder till fonder i januari

Under januari uppgick det totala nysparandet i fonder till 4,5 miljarder kronor. Av den samlade fondförmögenheten var 2 452 miljarder (motsvarande 58 procent) placerade i aktiefonder.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med över 250 miljarder kronor och uppgick vid utgången av januari till 4 230 miljarder.

Aktiefonder uppvisade ett nettoinflöde på 2 miljarder kronor och i blandfonder uppgick nettoinsättningarna till 1,8 miljarder. Även korta- respektive långa räntefonder noterade nettoinflöden på 1 respektive 0,6 miljarder. Däremot gjordes det under månaden nettouttag från hedgefonder på 1 miljard kronor.

–Positiva kursreaktioner och lättnadssuckar från USA bidrog till en av de bästa börsstarterna på 30 år. Spararna hittade under en urstark börsmånad tillbaka till aktiefonder, framförallt global- och tillväxtmarknadsfonder. Inför ett år med stora makroekonomiska frågetecken finns det anledning att påminna spararna om vikten av att sprida riskerna och att månadsspara säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i en skriftlig kommentar.

Annons

Annons

I januari var utvecklingen på världens aktiemarknader positiv och värdet på Stockholmsbörsen (inklusive utdelningar) steg under månaden med närmare 8 procent.

 

 

 

 

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons