Finans Nyhet

40.000 jobb borta i europeiska banksektorn

Publicerad

Schweiziska UBS meddelade under gårdagen att man skär ned personalstyrkan med 3.500 anställda.

Realtid.se

Tanken är spara 2,5 miljarder dollar. Beskedet kommer strax efter att HSBC meddelat att man skär ned med 30.000 anställda samt att Barclays och Royal Bank of Scotland, RBS, skär ned med 3.000 respektive 2.000 anställda, enligt Bloomberg.

Sammantaget innebär detta alltså att cirka 40.000 jobb har försvunnit under en kort period.

Enligt Bloomberg skär europeiska banker ned sex gångar snabbare än dess amerikanska motsvarigheter. Mycket beroende på farhågorna kring Italiens, Spaniens och Frankrikes roll på de finansiella marknaderna. En ytterligare förklaring är minskade intäkter från handel, aktier och obligationer samt förre sammanslagningar och förvärv.

Annons

De finansiella bolagen kapar också sina kostnader i takt med att myndigheterna tvingar bankerna att stärka sina kapitalreserver för att kunna motstå framtida ekonomiska härdsmältor:

– Det är ett blodbad och jag förväntar mig att saker och ting blir ännu värre innan det blir bättre, säger Jonathan Evans, ordförande för rekryteringsfirman Sammons i London.

Han menar exempelvis att han har svårt att se att många av de som nu blir av med sina jobb återanställs och oavsett hur bra någon egentligen är finns det ingen som talar om att anställa, resonerar Jonathan Evans:

Annons

– Livet blir tufft under de närmaste 2-3 åren, säger han.

Enligt Bloombergs sammanställning har de europeiska bankerna skurit ned 67.000 jobb totalt i år, varav banker i Storbritannien står för ungeför 50.000 av neddragningarna.

Under samma period har amerikanska banker offentliggjort neddragningar med 10.500 jobb, enligt Bloomberg.

Annons
Annons