Finans Nyhet

3G får Palm att välja Windows

Publicerad

Smartphonetillverkaren Palm presenterade i går sitt samarbete med Microsoft. Nästa år kommer den nya mobilen Treo 700W med operativsystemet Windows Mobile, som redan i dag är anpassat till 3G, medan Palms operativsystem inte visat några 3G-ambitioner.

Amerikanska mobiltillverkaren Palm, före detta Palm One, kommer nästa år med en kusin till årets smartphonemodell, Treo 650. Den nya Treo 700W lanseras först i USA. Det är en gsm-mobil som kommunicerar med högre hastighet med EV-DO-anpassning i amerikanska Verizons nät. Den har wifi-kort, megapixelkamera och bluetooth och 64 MB minne. Till Sverige kommer Treo 700 tidigast hösten 2006.

Att knyta kontakter med Microsoft och lansera en Windows Mobile 5.0-mobil är taktiskt riktigt när Palmbaserade mobiler, trots framgångarna med Treo 650, globalt tappat mark.

Det gäller också att vara väl rustad när 3G slår igenom i höst och nästa år. Uppföljaren till Sony Ericssons flaggskepp P910, Treo 650:s främsta konkurrent, kommer nästa år för 3G. Motorola plockar användare med 3G-mobilen A1000.

Annons

Palms vd Ed Culligan sa på presskonferensen i går i San Francisco inget om bolaget kommer att välja Windows Mobile på ytterligare produkter än den kommande modellen Treo 700. En möjlighet är att Palm breddar produktutbudet till att utveckla mobiler inom båda operativsystemen. Rimligtvis kommer handdatorerna fortsätta att utvecklas med Palms operativsystem.

Palm har envist hävdat att Treo klarar sig inom gsm. Och i det fristående bolaget Palm Source, som utvecklat operativsystemet, finns inga synliga tecken på att man plockat fram en 3G-version. Men samarbetet med Microsoft är ett smart sätt att vaccinera sig, då Windows Mobile i sig är anpassat till olika nätverk, inklusive wlan.

För tre veckor sedan blev det klart att japanska mjukvaruföretaget Access köper Palm Source för 2,4 miljarder kronor.

Annons

Access utvecklar i dag bland annat program för japanska operatören DoCoMo. I samband med köpet byter operativystemet namn, till vad är ännu inte klart.

Vid sidan om Palm finns andra tillverkare som bäddar för fortsatt utveckling för marknaden av Palms operativsystem. Samsung har på den amerikanska marknaden en palmsourcebaserad smartphhone, SPH-i500 och för den kinesiska marknaden modellen SCH-i539.

Den kinesiska uppstickaren Group Sense PDA har fått viss uppmärksamhet för sina smartphones med Palm Sources operativsystem, Xplore G88. Och har nu kommit med uppföljaren M98. Också med Palm OS, anpassad både för Kina och Europa.

Annons

Dessutom tecknade koreanska LG avtal med Palm Source i somras för att utveckla smartphones med Palm Source operativsystem.

Så det ger en möjlighet att det blir koreanerna som blir pådrivande när Access tar över utvecklingen av Palms operativsystem.

Smarta mobiler kommer att öka sin marknadsandel. Enligt analysföretaget kommer det att säljas 1 miljard mobiltelefoner 2009 globalt och minst 20 procent är avancerade mobiler så kallade smartphones. ABI Research är mer optimistiska på området i sin prognos. ABI säger att smartphones kommer att ta närmare 25 procent av marknaden.

2009, om inte förr, vågar ingen tillverkare vara utan modeller som fungerar i 3G.

Annons