Annons

Annons

31-miljonersbot hotar Nasdaq

Konkurrensverket hävdar fulspel mot Burgundy.

Konkurrensverket har slutfört sin granskning av Nasdaq, snart fyra år sedan en gryningsräd gjordes mot bolaget i Stockholm.

Nu lämnas en stämning in till tingsrätten med krav på konkurrensbot om totalt 31 miljoner kronor som riktas mot tre av Nasdaqs svenska bolag.

Enligt Konkurrensverket har Nasdaq använt sitt dominerande inflytande som stor aktör på aktiemarknaden, och därmed viktig kund, till att förmå telekomoperatören Verizon att porta konkurrenten Burgundy från den serverhall utanför Stockholm som i praktiken var navet för den svenska värdepappersmarknaden.

Annons

Annons

"När företaget Burgundy etablerade sig som handelsplattform för aktier ville de, liksom andra företag på samma marknad, placera sitt handelssystem i direkt anslutning till handlande kunders datorer. Nasdaq OMX använde sig då av påtryckningar för utestänga Burgundy från den datorhall i Lunda, Stockholm, där Nasdaq OMX nordiska marknadsplatser och ett stort antal handlande kunders handelsutrustning var placerad", skriver Konkurrensverket och konstaterar:

"Genom att de tvingades placera sitt handelssystem i en annan datorhall fick Burgundy därmed en försvagad ställning gentemot Nasdaq OMX."

– Företag som tidigare haft monopol har ett särskilt ansvar eftersom de redan från början har fördelar och marknadsmakt. För Burgundy och dess kunder slutade detta olyckligt då företaget inte längre finns kvar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Burgundy, som samägdes av flera aktörer på aktiemarknaden, startades 2009 som en alternativ handelsplats vid sidan av Stockholmsbörsen. Plattformen hade dock svårt att ta några större marknadsandelar och såldes senare till Oslobörsen som avvecklade det svenska bolaget 2013.

Ärendet ska nu prövas av tingsrätten.

Enligt Nasdaqs talesperson Christina Malmberg har bolaget samarbetat med Konkurrensverket under utredningen. I och med att det är en pågående prövning avstår Nasdaq från att kommentera stämningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons