Fintech

19 bolag klara för Nordeas startup-program

Från mitten av september ska bolagen utveckla fintech-verksamheten tillsammans med banken.

Uppdaterad 2016-08-30
Publicerad 2016-08-30

Nordea har analyserat anmält intresse från över 200 startupföretag från världen över för dess fintech-accelerator och valt ut 19 bolag som nu får utveckla sina idéer i samarbete med banken under ett 12-veckorsprogram.

Bolagen får arbeta på Nordeas lokaler i Stockholm och Helsingfors från den 12 september och ska samarbeta med banken samt ett antal nordiska experter inom området.

Slutgallringen ägde rum i Oslo förra veckan, enligt Jan Sirich, Nordeas chef för området experimentation & learning.

– Framför allt var vi på jakt efter idéer inom framväxande teknologier som kognitiv databehandling, artificiell intelligens, finansiell tillämpning av blockkedjor och kreativa idéer för liv- och pensionsförsäkringar. Och jag har glädjen att meddela att vi fick lovande uppslag inom alla de områdena, säger han.

Det är andra gången Nordea kör startup-programmet. Vintern 2015 till 2016 anordnandes det första då startupföretag fick över 600.000 euro i nytt kapital. Banken har fortsatt arbeta med två av bolagen, Jenny och Feelingstream.

Nordeas partner är återigen Nestholma medan it-bolagen Tata Consultancy Services och IBM också medverkar.

Den första acceleratorn anordnades i Helsingfors och i maj blev det klart att initiativet kommer till Stockholm också. Att blockchain och artificiell intelligens var fokusområden stod klart redan då.

Här är alla bolag som ingår i Nordeas senaste acceleratorprogram:

Asteria (Sverige), Lenovium (Sverige), Kuan (Storbritannien), Taviq (Finland), Tikkr (Sverige), Mina Tjänster (Sverige), Trayce (Danmark), Voxo (Sverige), Collectly (USA), YeyNey (Norge), Smartcalling (Storbritannien) och Zash (Sverige).

Platsannonser