FinansNyhet

14 miljarder kronor i intäktsbortfall för Sveriges hotell senaste året

Stefan Westerberg Stockholms HandelskammareStefan Westerberg Stockholms Handelskammare
Stefan Westerberg, chefekonom, Stockholms Handelskammare. Foto: Stockholms Handelskammare
Publicerad

Logiintäkterna inom Sveriges hotellsektorn har minskat med hela -14 miljarder kronor på ett år; värst drabbat är Stockholm.

Mellan mars 2020 och februari 2021 minskade logiintäkterna för Sveriges hotell med hela 14 miljarder kronor, varav 7 miljarder kronor i hotellbranschen i Stockholm. Logiintäkterna hos svenska hotell var 65 procent lägre i februari jämfört med samma månad i fjol, enligt en ny sammanställning genomförd av Stockholms Handelskammare.

– Tyvärr kommer det nog se ut ungefär så här fram tills att vaccineringen verkligen genomförs och har effekt. Jag tror regeringen behöver ställa in sig på att ge stöd till sektorn åtminstone fram tills restriktionerna plockas bort, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i en presskommentar.

Källa: Stockholms Handelskammare

Annons

Hotellbeläggning uppgick till 24 procent februari 2021 jämfört med 56 procent motsvarande månad i fjol. I stockholm var motsvarande siffrorna 20 procent respektive 57 procent. Det innebär en minskning av beläggningsgraden med 32 procentenheter för riket som helhet och med 38 procentenheter för hotell i Stockholm.

– Nu har branschen gått i princip ett år med gigantiska inkomsttapp samtidigt som det varit relativt stora problem med utbetalningarna av de statliga stöden. Därför är hotellföretagen i en mycket utsatt situation och kommer behöva ytterligare hjälp i väntan på att vaccineringen är utförd, restriktionerna tas bort och vi ser en tydlig normalisering av affärerna, säger Stefan Westerberg.

 

Annons
Annons