Annons

Annons

Sitewide generic

Wolf tvingad ur reviret

Jackie Kothbauer om Michael Wolfs avsked.

De tre populäraste aktiviteterna på mobilen är; mejl, sociala medier och att läsa nyheter. Att hålla koll på flocken är fortfarande vår starkaste däggdjursinstinkt. Så vad händer när en av ledarhannarna trillar av pinnen? Eller gjorde han det?

Får jag be om största, möjliga trygghet?

Banker är samhällskritiska och behöver ledare som är oantastliga. Kraven på riskhantering står i en klass för sig själv, men ger inget skydd mot konjunkturkurvor, avkastningskrav och digitala skiften. Däremot höjer det tröskeln för vem som kan bli stjärna i den här branschen. Vid närmare betraktelse är det fascinerande hur olika karriärstrategi Swedbanks ledarduo, Michael Wolf och Göran Bronner, har valt.

Annons

Annons

The Dynamic Duo

Wolf, en färgstark forward, gjorde vackra mål framspelad av doldisen Bronner, en genialisk mittfältare, som även nu håller sig borta från rampljuset. Trots att det är Bronners fastighetsaffärer som är bankens stora huvudvärk. Eller snarare Anders Sundströms huvudvärk. Michael Wolf har både glatt aktieägarna, distanserat sig från jakt- och bastukultur, samt blivit omslagspojke för progressiva satsningar på nyanlända och ungdomar. Det enda han inte har levererat är en tillväxtstrategi, som ger Swedbank en spännande framtid. Göran Bronner är en mer kameral profil. Det är logiskt att han har satsat på fastigheter snarare än fintech. Att nivåerna på hans affärer inte är större än att Stockholms nya techmiljardärer köper privata bostadsrätter för motsvarande belopp.

Vad skulle du göra om du fick gå?

Att avskeda en medarbetare med omedelbar verkan är ett osvenskt sätt att hantera personalfrågor. Styrelseordförande Anders Sundström må ha varit socialdemokratisk arbetsmarknadsminister (1994-1996), men i näringslivet har han blivit en strategisk player. Att både ge Göran Bronner sitt uttalade stöd (DI 10 feb) och kritisera dennes fastighetsaffärer avslöjar hur affärskritisk Sundström anser Bronner vara för Swedbank. Sundström satsar sina kort på att behålla klubban och sin kamrer. Mediestormen är ju snabbt över och storägarna är givetvis medvetna om att Bronner är livsviktig och Wolf är… mindre viktig. Så vad händer när rödluvan Sundström får stanna och vargen Micke får gå?

Vad skulle du göra om du fick sparken?

Cirka nio procent av Sveriges 4,7 miljoner arbetstagare är chefer. Så liten är arbetsmarknaden för den som har ’lyckats’. Den som vill bo i Sverige, ligga kvar på samma lönenivå och ta karriären vidare upptäcker snabbt att valmöjligheterna är begränsade. De blir mindre ju högre upp i toppen du kommer. Till slut är du vargen Micke. Vid 52 års ålder är det snarare ett än två vd-jobb kvar innan styrelsekarriären är ett faktum. Sett ur den synvinkeln kan skilsmässan från Swedbank bli ett lyckokast. Den massiva medieexponeringen gör att hela finansbranschen, även utomlands, har fått upp Wolf på radarn. Världens nionde bästa vd enligt Harvard Business Review (2015). En städare som erbjuder stabil avkastning, och kan prata både flyktingar och ungdomsarbetslöshet med den som vill. Bättre match för dagens osäkra marknad och krävande ledarroll är svår att hitta. Visserligen en färgstark sorti, men den som leker med vargarna på Kolmården, klarar säkert en och annan skråma.

Jackie Kothbauer är personlig varumärkesexpert. Hon hjälper företag att förvandla medarbetare och kunder till framgångsrika varumärkesambassadörer genom att bygga deras personliga varumärken.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons