Annons

Annons

Sitewide generic

Vinge vill öka resultat med mångfald

I hopp om att få bättre resultat försöker advokatfirman Vinge locka till sig ungdomar med invandrarbakgrund. Ett projekt som startade för fem år sedan ser ut att lyckas.

– Vi såg att vår organisation var påtagligt homogen. Könsmässigt har vi kommit en bit på väg. Med den etniska mångfalden var det värre, säger Anders Forkman.

Han är en av initiativtagarna till Vinges mångfaldsprojekt som drog igång år 2002.

– Mångfald och integration är svårt att ta på. Alla pratar om det. Alla tycker det är viktigt. Men det är svårt att få något att hända, fortsätter han.

Annons

Annons

På Vinge kom de fram till att en direktkontakt med gymnasieelever skulle ge bäst effekt. De raggade upp skolor som hade stor andel elever med invandrarbakgrund, åkte dit och höll föreläsningar, fixade studiebesök, delade ut stipendium och tog med elever till kontoret.

En av skolorna som ingick i projektet var Angeredsgymnasiet utanför Göteborg.

Sedan Vinge kom in i klassrummen har det inte bara lett till att fler valt juristlinjen. Skolan har dessutom utvecklat ett helt nytt juridikprogram

– Det har gått bättre än jag kunde förvänta mig. Från Vinges sida har man varit förbannat duktiga på att visa alternativa vägar, säger Torbjörn Stenson, lärare i juridik på skolan.

Även av Latinskolan i Malmö får Vinge beröm.

– Vid en utvärdering förra året fick vi det svart på vitt: Det finns elever som tack vare lektionsbesök och deltagande i temadagen siktat på juridiken. En del har också kommit in på utbildningen, säger skolans biträdande rektor, Kristina Hessel.

Tre år efter mångfaldsprojketet startade gjorde även Vinge en egen utvärdering.

– Vi såg att det fanns ett antal studenter som inte skulle ha börjat läsa juridik eller på universitetet om det inte vore för vårt projekt. Så vi bestämde oss för att fortsätta tre år till, säger Anders Forkman.

Varför startade ni det från början?

– En homogen miljö är inte kreativ i längden. Har du personer med olika bakgrund ger det olika infallsvinklar och du får bättre resultat. Mångfald är viktigt i sig men bakom ligger också ett rent affärsintresse. Det kan låta cyniskt men när du får företag att fatta att det här är viktigt för deras egen verksamhet – inte för att det ser bra ut – då får man saker att hända.

Andreas Forkman betonar att projektet inte lett till hundratals nya studenter med invandrarbakgrund på juristutbildningen.

– Men om man lyckas få in några som annars inte valt utbildningen – då har man ju lyckats med någonting.

Juristutbildningen är lång och än så länge har Vinge inte anställt någon som tagit del av projektet. Några före detta elever har dock arbetat extra på byrån.

En av dem är 22-åriga Hawjin Shamer från Hammarkullen, utanför Göteborg. Hon gick på Angeredsgymnasiet när Vinge började projektet. Nu går hon juristlinjen vid Uppsala universitet.

Intresset för juridik kom tidigt.

– I början, på högstadiet, var det inte: Oh, nu ska jag bli jurist. Då var det mer Ally McBeal. När Vinge kom förstod jag att det faktiskt går att läsa det.

Det är svårt att svara på vad i juridiken som lockar.

– Det finns så mycket. Regler, lagar, mänskliga rättigheter, vad är rätt, vad är fel…

Är utbildningen som du hade tänkt dig?

– Ja, men jag trodde inte att det skulle vara så mycket att läsa. Första året försvann hela mitt sociala liv. När jag kom tillbaks till skolan en måndag kändes det som det var onsdag eftersom jag hade pluggat hela helgen, säger Hawjin Shamer.

Nu har hon blivit bättre på att planera och försöker vara ledig på helgerna. Samtidigt tar juridiken upp 80 procent av hennes vakna tid.

Hon skaffade sig högskolepoäng på lärarhögskolan och efter lösa juridikkurser kunde hon hoppa på juristlinjen i Uppsala.

Vad tycker dina föräldrar om att du flyttade till Stockholm och började läsa juridik?

– Nu är det jätteglada. I början var det mest pappa som sa ”åk inte” men han hade egentligen inga bra argument. Jag började ju först läsa på lärarhögskolan och det förstod de inte. Nu har de vant sig och är helt på.

Vad tycker du om Vinges idé att fokusera på ungdomar med invandrarbakgrund?

– Det tycker jag är jättebra för det är ju inte bara utländska som har lockats med. Av dem som går juristutbildningen i Uppsala, 270 personer, är kanske tio utländska.

Hur känns det?

– Jag är i Sverige liksom. Vad ska jag säga? Jag är van vid svenskar.

Det är ingenting som du tänker på?

– Nej.

Hawjin Shamer är trött på uttryck som invandrare och invandrarbakgrund och alla fördomar som begreppen dras med. Hon använder själv ordet ”utländska” och anser till exempel att alla med tillräckligt bra gymnasiebetyg kan läsa juridik.

– Det har ingenting att göra med om man är utländsk eller svensk. Det vinge gör, de hjälper ju inte en att komma in direkt, utan bara att få upp ögonen.

Hawjin Shamer anser att advokatbyråer kan vinna på att ha personal som kan flera språk.

– Tittar man på Vinge kan de flesta svenska och engelska. Men persiska går ju också att använda och man kan ha andra erfarenheter – men det kan ju en svensk också ha.

Om du inte hade läst juridik…

– Jag kan inte tänka mig något annat. Om jag blir tvungen skulle jag säga socionom.

Vad vill du göra sen?

– Jag vill syssla med affärsjuridik. Innan dess vill jag prova på med familjerätt. Affärsjuridik är ju inte så personlig. Jag vet inte riktigt. Jag har inte läst så mycket ännu.

Tillbaka till fördomar. Det finns ju en som säger att jurister är tråkiga – stämmer det?

– Ja, faktiskt lite. Det är svårt att beskriva men jag märker att jag börjat utveckla en torr humor.

Fast, tillägger Hawjin Shamer, det är en fördom.

– När jag gick in på Vinge var jag också färgad av vad andra sagt. Så började jag prata med dem som jobbade där och vi hamnade fort på en kompisnivå. Då märker man att de är ju också människor.

Hawjin Shamer

• Jobbar extra: Sergel Inkasso och på Vinge som due diligence-vakt.

• Fritidsintressen: Har inte så mycket fritid. Tränar på gym.

• Föräldrarna har bott i Sverige sedan 1984, kurder från Irak.

• Pappan utbildade sig i Sverige till maskiningenjör.

• Mamma är kokerska.

• Två bröder, 23 år och åtta månader.

• Bor i Kista.

• Ska byta till Stockholms universitet nästa år.

Vinges mångfaldsprojekt

• Startade 2002.

• Representanter från Vinge informerar om hur det är att läsa juridik, har föreläsningar, delar ut stipendium på 25.000 kronor per skola och år.

• Projektet pågår med Tensta, Farsta och St. Botvids gymnasier i Stockholm, Angeredsgymnasiet, Göteborg och Malmös Latinskola.

• Initiativtagare på Vinge: Anders Forkman, Olof Jisland, Fredrik von Baumgarten.

• Biträdande jurister ansvarar nu för kontakten med varje skola.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons