Annons

Annons

Sitewide generic

"Vi vill ha rättegången så fort som möjligt"

EY:s tidigare Sverigeordförande Helene Siberg Wendin är, sedan i december, åtalad för grovt osant intygande. Men inget startdatum för rättegången är satt. Hennes advokat hoppas på ett snabbt besked.

Helene Siberg Wendin, fram tills 15 februari Sverigeordförande i EY, och en numera pensionerad kollega till henne från samma firma åtalades i december för grovt osant intygande. Men det är fortfarande oklart när rättegången drar igång.

Leif Gustafson.

– Åtal är väckt och vi vill ha rättegången så fort som möjligt, säger Helene Siberg Wendins advokat Leif Gustafson, på Advokatgruppen i Stockholm, till Realtid.se.

Enligt chefsåklagare Olof Sahlgren har de åtalade undertecknat en revisionsberättelse och årsredovisning för SAAB för räkenskapsåret 2010 någon gång mellan 7- 8 april 2011 – trots att revisionen inte var avslutad vid angivet datum.

Annons

Annons

Därefter ska de "avsiktligt osant intygat att revisionsberättelsen avgivits den 5 april 2011", enligt åtalet.

"Brottet är grovt med hänsyn till bolagets storlek, antalet intressenter samt att förfarandet innefattat missbruk av tjänsteställning", skriver Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten i åtalet.

Leif Gutafson – som även är sparkade och brottsmisstänkte Michael Wolfs juridiska ombud – sade i en intervju med Realtid.se i december att han är förvånad över åklagarens beslut att väcka åtal.

– Det är överraskande. Jag tycker inte att utredningen ger belägg för det brott som står i åtalet, säger Leif Gustafson till Realtid.se.

Enligt Gustafson var revisionen avslutad 5 april 2011 och det fanns inga skäl för Siberg Wendin att göra en annan bedömning.

– Det har skett en datering av revisionberättelsen och den har daterats när revisionen har avslutats och det är min klients uppfattning att revisionen har avslutats, säger Leif Gustafson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons