Finans Nyhet

”Vi i Norden har mycket att göra”

Taggar i artikeln

Baker & McKenzie M&A private equity
Anders Fast, delägare på Baker & McKenzieAnders Fast, delägare på Baker & McKenzie
Anders Fast, delägare på Baker & McKenzie
Publicerad

Just nu råder ett "vänta-och-se-läge" på globala marknaden för företagstransaktioner och det gäller även IPO-sidan. Brexit spelar en roll men på längre sikt är det USA-valet som får en större effekt, enligt Baker & McKenzies Anders Fast.

Realtid.se

Det råder en ganska hög aktivitet i Norden vad gäller företagsaffärer men ur ett globalt perspektiv har det saktat ner lite, både inom M&A och riskkapitalaffärer. 

Brexit är en av huvudorsakerna och många bolag tänker efter både en och två gånger för att se vad det kan ha för implikationer, säger Anders Fast, delägare på advokatbyrån Baker & McKenzie och chef för M&A och Private Equity i EMEA-regionen.

– Många är avvaktande kring utträdet. Vi har ännu inte sett någon stor effekt av Brexit globalt, men vi märker ett mycket stort intresse för frågan.  Här på Stockholmskontoret hade vi en transaktion i somras som tillfälligt pausades för att köparen närmare ville undersöka effekterna av Brexit, men sedan genomförde de transaktionen efter några veckor. I ett globalt sammanhang tror jag att det kommande USA-valet och utvecklingen i Asien påverkar transaktionsklimatet mer än Brexit. Vi i Norden har mycket att göra, men när jag pratar med kollegor globalt så får jag känslan av att aktiviteten har gått ned något. Det är lite vänta och se just nu, även på IPO-sidan. På IPO-sidan har pipeline sett väldigt bra ut och jag trodde att vi under hösten skulle se en ännu större aktivitet än vad det hittills har varit, säger han till Realtid.

Annons

Det var en stark noteringstrend förra året på grund av ett stort överskott på kapital. Med det rådande ränteläget och en stark börs har börsintroduktioner varit ett attraktivt spår och värderingarna på börsen har inte gått att uppnå i industriella transaktioner. 

Noteringsboomen har avtagit lite i år men det innebär att det just nu är en mer traditionellt fungerande marknad, menar Fast.

– Det som är bra nu är att IPO-fönstret finns. Sedan passar vissa tillgångar bättre för privata investeringar medan andra är bättre på börsen. Vi ser också att fler investerare tittar på utköp från börsen. Jag tycker generellt sett att marknaden fungerar bra nu. Jag tror att IPO-fönstret är öppet och att det kommer att vara en hel del noteringar, men jag ser även att det blir fler industriella transaktioner. Det blir lite längre processer och inte riktigt en “boomad” marknad utan lite mer utplanad aktivitet, säger han.

Annons

Tidigare i år släppte advokatbyrån en rapport om gränsöverskridande företagstransaktioner globalt där det framgick att det råder en trend med färre affärer generellt men att det genomförs ganska många så kallade megaaffärer, vilket driver det totala värdet uppåt. 

Den trenden tror Anders Fast fortsätter framöver. Framför allt har mycket aktivitet hänt inom läkemedelssektorn.

– Ett exempel är amerikanska Mylans köp av svenska Meda. Uppdelningar och renodlingar av amerikanska läkemedelsbolag, likt Industrivärdens uppdelning av SCA, har också lett till en ökad volym av transaktioner inom sektorn. Jag tror att vi kommer att se fler mega-deals under 2016 och 2017. Många av våra klienter blir allt mer positiva till att genomföra mellanstora till mycket stora affärer som omfattar flera jurisdiktioner. Anledningen är bland annat att de vill utveckla uthållig konkurrenskraft över de geografiska gränserna.

Annons

Andra segment där det råder stort intresse är det näraliggande medicintekniska området samt tech och fintech. För det sistnämnda har det blivit så att intresset gått från venture-segmentet till att locka även de stora riskkapitalbolagen.

När det gäller just nordiska PE-bolag och de nya fonderna går trenden mot mycket bredare investeringsmandat än tidigare.

– Man har ett större mandat vad gäller storlek på investering och vad gäller att tillåta andra att sidoinvestera till exempel. Förut söktes bolag inom ett visst värdesegment med bra intjäning, där man kan göra mycket operativt och bygga vidare med tilläggsförvärv. Men på senare år har vi sett att investeringar sker mycket inom mer snabbväxande områden, eftersom det har blivit så stor konkurrens inom det mer traditionella segmentet. PE-bolagen har också gått in mer i tech och fintech. Det är inte bara EQT som har startat sin tech-fond, även de andra stora aktörerna har gjort fler renodlade techaffärer, säger Fast.

Ytterligare en utveckling den senaste tiden är ett ökat antal medinvesteringar, så kallade co-investments där riskkapitalfonder inte bara går in själva utan låter även andra investera parallellt. Stora transaktioner leder också till ett ökat samarbete mellan olika fonder, enligt Fast.

En föränderlig global marknad för M&A- och PE-affärer leder även till mycket större krav på rådgivare som Baker & McKenzie. Det läggs till exempel ännu mer vikt vid spetskompetens inom olika sektorer nuförtiden. Tillväxten av olika tech-startups har också bidragit till den utvecklingen.

– Förut var dynamiken densamma när man arbetade med förvärv och fusioner oavsett vilken sektor man arbetade med, men så är det inte längre. Det måste man vara ödmjuk inför. Sektorkunnande och erfarenhet är viktigt. Vi måste till exempel veta hur regelverket ser ut inom fintech, vad som har hänt de senaste åren och kunna sammankoppla det med vår PE och M&A-grupp. Vårt mål är att alltid bemanna våra transaktioner med team som har god branschkännedom, som kan branschregleringarna och som har bra kunskap om risker inom den specifika sektorn, oavsett geografisk marknad, avslutar Fast.

Annons