Annons

Annons

Sitewide generic

"Vi drivs av rädsla"

De negativa reaktionerna till marknadsläget är överdrivna, säger kanadensiska bankens chefsstrateg i en intervju.

Årets volatila inledning på de globala börserna är inget annat än en klassisk korrektion som snart vänder. Investerare är för reaktiva och driver på nedgången till högre nivåer än nödvändigt, säger BMO Capital Markets (Bank of Montreal) chefsstrateg Brian Belski till Realtid under ett besök i Stockholm.

Korrektionen var också nödvändig och dessutom är den enbart en del i en cyklisk process, menar han.

– Det här är bara en del av en normal utrensning för en långvarig så kallad "bull market". Allt går i cykler, så även finansbranschen. Vi tror fortfarande på att kursuppgången, trots en något guppig resa, fortsätter men problemet är att marknaden drivs för mycket av känslomässig, ADHD-aktig handel. Det smittar av sig, vilket är förkastligt eftersom kortsiktiga traders lever på investerarnas rädsla. Vi drivs för mycket av rädsla nu och saboteras av hedgefonder och kortsiktiga pengar, säger han.

Annons

Annons

Belski uttalar sig ofta i globala medier och beskriver läget idag som en "masochistisk bull market som alla vill se misslyckas".

Den kanadensiska storbanken har nyligen släppt sin årsprognos där det framgår vilka sektorer som är värda att titta på och vilka som bör undvikas ur deras synpunkt. Synen är att USA, Kanada och de utvecklade marknaderna blir dragloken i år.

– Det folk inte inser är att det handlar om stora, goda och solida bolag i USA och Kanada just nu. De bästa varumärkena finns här. Det finns starka sådana i Europa också som är värda att tittas på men de USA-baserade varumärkena är starkast enligt vår åsikt, säger han.

Strategin kretsar kring en övervikt i finansiella aktier, teknologi och konsumentinriktade bolag. I rapporten framgår också att BMO har en mer haussad syn på den kanadensiska marknaden jämfört med den amerikanska för 2016, en åsikt som inte varit vanlig inom BMO de senaste åren.

På lite längre sikt går den amerikanska marknaden bättre men just nu finns det läge att hitta goda bolag i Kanada med tillväxtpotential över tid. Den synen förklaras av Belski som en möjlighet till fundamental stock picking.

– Alla pratar om vad som händer om ett år men jag är mer intresserad av vad som händer under en treårsperiod. Det vi säger om Kanada nu är följande: påbörja din shoppinglista. I år tror vi att Kanada blir lite bättre i USA. Det har vi inte tyckt på länge men vi tror att bankerna går bra och dessutom är marknaden full av välskötta bolag med bra balansräkningar. Sedan ser vi också en stor konsolideringstrend i energisektorn viket landet gynnas av, säger han.

Gällande det låga ränteläget så anser Belski och BMO att FED snart bör höja räntorna. När det väl händer lär investerarna återigen visa oro men till lugnar sig när det klart framgår att högre räntor är bra för ekonomin eftersom det innebär att tillväxten är på gång.

– Det som är viktigt att komma ihåg är att räntepolitik inte driver aktietillväxt. Bolagen behöver incitament för att växa, vilket inte händer med hjälp av billiga pengar, säger Belski.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons