Finans Nyhet

Växande hyresintäkter lyfter Kungsledens resultat

Publicerad

Vd:n uttrycker ändå viss oro över Brexits effekter, men tror samtidigt att svensk fastighetsmarknad står stark – och utesluter inte att brittiska företag omlokaliserar kontor till Stockhom.

Realtid.se

Kungsledens hyresintäkter ökade med 9 procent till 609 miljoner kronor (560) under andra kvartalet 2016 – medan driftnettot steg med 10 procent till 397 miljoner (362).

Biljana Pehrsson,
Kungsledens vd.

Även förvaltningsresultatet förbättrades med 24 procent och uppgick till 250 miljoner (202), motsvarande 1,37 kronor per aktie (1,11).

Annons

"Resultatförbättringen beror framför allt på ett högre driftnetto till följd av ökade hyresintäkter tack vare större andel kontorsfastigheter i Stockholm", skriver Kungsledens vd Biljana Pehrsson i en kommentar till rapporten.
    
Orealiserade värdeförändringar i fastighetsportföljen landade på 415 miljoner (412) – främst på grund av lägre avkastningskrav samt förbättrade framtida kassaflöden och investeringar, enligt vd:n.

Periodens resultat blev 384 miljoner (596), motsvarande 2,11 kronor per aktie (3,27). Resultatet minskade framför allt till följd av fallande långräntor, vilket medförde orealiserade negativa värdeförändringar på ränteswappar på -183 miljoner (187).

Nettouthyrningen ökade dock till 32 miljoner (–2).

Annons

"Vi finns nu i 60 kommuner och målet är att på sikt koncentrera beståndet till de tre storstadsregionerna och därtill ett 15-tal kommuner. Totalt har vi under kvartalet sålt icke-strategiska fastigheter och bostadsbyggrätter till ett värde av 193 miljoner kronor, med en vinst om 29 miljoner kronor. Fastighetsportföljens totala värde uppgår nu till 28,3 miljarder kronor (…) Stockholm står för 43 procent och de elva klustren för 62 procent av portföljen", skriver Biljana Pehrsson.

Hon uttrycker viss oro över Brexit, men tror att det främst drabbar den brittiska fastighetsmarknaden. Biljana Pehrsson räknar ändå med att utfallet i omröstningen får en "dämpande inverkan på den europeiska tillväxten" men väntar sig samtidigt att "centralbankerna i Europa" håller "räntorna fortsatt låga".

"Sveriges tillväxt kommer dessutom fortsätta att vara stark jämfört med övriga Europas eftersom den i hög grad drivs av inhemsk efterfrågan. För Stockholm – som redan är på plats 8 på listan över städer med flest globala huvudkontor i världen – kan Brexit dessutom innebära nya möjligheter ifall kontor omlokaliseras från London till andra städer", skriver hon.

Annons

Annons