Annons

Annons

Sitewide generic

Erik_Thedeen.jpg

Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen.
Erik Thedéen. Foto: Finansinspektionen.

Uppmanar regeringen att snabba på

FI:s generaldirektör Erik Thedéen vill att regeringen skyndar på arbetet med en ny tjänstepensionsreglering så att tillsynsmyndigheten kan inleda sitt egna arbete.

Regeringen bör inte vänta på att tjänstepensionsdirektivet IORP 2 blir klart på ett europeiskt nivå, säger han under ett anförande på Tjänstepensionsdagen, arrangerad av Bonnier-ägda nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner idag.

Thedeen menar att FI befinner sig under tidspress och behöver tid till att bland annat ta fram nya kapitalkrav som ska gälla under en ny reglering.

– Av egen erfarenhet vet jag att det tar ett till två år att göra det så vi behöver snart svar från regeringen, säger han.

Annons

Annons

I stället för att invänta IORP 2 så bör ett stegvisa arbete med den nya regleringen inledas. Förutom kapitalkraven kan arbete inledas med att ta fram en ny lagstiftning och med utformning av särskilda regler för omvandling från livbolag och tjänstepensionskassor till tjänstepensionsinstitut.

– Vi skulle vilja ha en inriktning från regeringen så vi kan börja arbeta. Det har vi inte fått än men vi för en dialog med regeringskansliet, säger han.

I början av sitt anförande nämnde Erik Thedeen även vad FI anser vara de största riskerna och utmaningarna just nu och det rörde de negativa räntorna. Det påverkar makroläget med den höga skuldsättningen samt institutionernas så kallade "hunt for yield".

Just skuldsättningen var ett stort problem och det krävs åtgärder.

– Men när vi har den här kombination av högkonjunktur och rekordlåga räntor så handlar det om stora krafter. Då räcker det inte med ett par åtgärder utan ett batteri av åtgärder, säger han.

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons