Annons

Annons

Sitewide generic

Tung (S)-bankir blir chef på Swedbank Markets

Jens Henriksson, utpekad som tänkbar finansmarknadsminister vid eventuellt regeringsskifte, blir ansvarig för Swedbanks investmentbanks relationer med andra banker.

Henriksson har under tolv år arbetat som politiskt sakkunnig, planeringschef och statssekreterare åt fyra socialdemokratiska finansministrar, skriver Dagens Industri: Göran Persson, Erik Åsbrink, Bosse Ringholm och Pär Nuder.

Efter senaste valet återgick Henriksson till att forska vid Stockholms Universitet, men blev efter ett tag kontaktad av sin gamle studiekamrat Anders Borg, som erbjöd honom att representera Norden och Baltikum hos Internationella Valutafonden (IMF) i Washington.

Arbetsuppgift: att säkra finansiering åt Island och Lettland, något han fick beskriva i ett långt porträtt i Affärsvärlden i januari.

Annons

Annons

I den intervjun fick Henriksson frågan om vad han skulle svara på Mona Sahlins eventuella erbjudande om en plats i en rödgrön regering efter valseger.

– Den frågan får jag svara på då, svarade Henriksson.

Vid årsskiftet slutade Henriksson på IMF för att arbeta som rådgivare åt Nasdaq OMX i Rockville, Maryland.

Jens Henriksson om

...privatisering av statligt ägda bolag: Jag har inget emot det bara det görs av rätt skäl. Privatiseringar ska göras för att det är bättre för bolaget eller för konsumenterna. Att privatisera för pengarnas skull är fel. Ett välskött bolag ger goda intäkter till staten genom utdelningar.

...bonustak på finansmarknaden: Det är helt klart att de belöningssystem som finns på finansmarknaderna har hjälpt till att förvärra krisen. Så något måste göras. Men det viktiga är att det görs på internationell nivå så att länder inte kan spelas ut mot varandra.

...könskvotering i styrelser: Visst är det ett problem att för få kvinnor väljs in i styrelserna. Men om det är rätt väg att kvotera, det har jag ännu inte funderat klart på.

Källa: Affärsvärlden, 27 januari 2010

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons