Finans Nyhet

”Tillsammans har vi mer makt”

Publicerad

Intresse för aktivt ägande och bolagsstyrning ökar men fortfarande återstår mycket arbete, menar Hermes Equity Ownership Services.

Realtid.se

Intresset för aktivt ägande, bolagsstyrning och deltagande på bolagsstämmor ökar hos pensionsfonderna globalt men det återstår en hel del arbete. Fortfarande är investeringsmarknaden för kortsiktig och fokuserar på snabba klipp i stället för aktiv påverkan av portföljbolagen.

Det säger Colin Melvin, vd för Hermes Equity Ownership Services och dotterbolag till brittiska kapitalförvaltaren Hermes Investment Management.

– Jag tror att investeringsindustrin är några år bakom när det gäller aktivt ägande. På något sätt är förhållandet mellan förvaltare och kapitalägare, alltså pensionsfonderna som är deras kunder, frånkopplat. Pensionsfonder investerar för de kommande 20 till 30 åren men förvaltarna är mer kortsiktiga och tittar på sin handel. Men eftersom de sköter investeringarna ser många de som kapitalägare. Det kan göra jobbet lite svårare för oss, säger han till Realtid.se under ett Stockholmsbesök.

Annons

Hermes Investment Management grundades som huvudsaklig förvaltare till brittiska telecombolaget BT:s pensionsfond. Equity Ownership Services-divisionen beskriver sig som en samling av pensionsfonder som genom en grupp arbetar tillsammans för att utöva global bolagsstyrning och hållbarhetsarbete. Det är alltså Hermes som bedriver det aktiva arbetet å sina 41 pensionskunders vägnar och deltar på bolagsstämmor världen över.

– Tillsammans har vi mer makt. Tanken är att ta de mindre delarna som varje delägare har och samlar det till ett enda stort ägande för att få igenom mer. Även om en stor fond gör detta själv pratar vi om väldigt små summor, men en grupp på över 40 har betydligt större påverkan, säger Melvin.

Bolagsengagemanget uppgår till samtal med 350 till 400 koncerner varje år om allt från korruption till miljö och klimat, saker som kan ha stora effekter på ett bolags långsiktiga värde.

Annons

– Vi försöker ta investeringar bort från den kortsiktiga transaktionsdrivna synen, något investeringsmarknaden oftast tittar på, till ett mer långsiktigt perspektiv. Idén är att bolag som beter sig väl gör bättre ifrån sig på längre sikt.

Inte helt oväntat så är avyttring av bolag från portföljen inte något som Hermes förespråkar. Mot ett sådant ställningstagande är man mer kritisk eftersom det inte är särskilt långsiktigt, menar Melvin.

– Det är stort tryck på att sälja inom oljeindustrin men om man säljer sina aktier i ett oljebolag förändras ingenting. Tittar man på det stora ägande inom olja och kol så är många av bolagen ofta statsägda till kanske 70 procent så att enbart avyttra ägandet gör ingen skillnad alls. Men om man har samtal med bolagen och försöker få dem att implementera modeller för framtiden så kan vi förhoppningsvis göra större skillnad, säger han.

Annons

I övrigt är industritrenden sådan att allt fler investerare och stora fonder väljer att delta i ett mer aktivt ägande. Pensionsfonderna globalt måste dock bli bättre på att aktivt ta kontroll över kapitalet och visa sig som ägare och visa ett mer långsiktigt ägande än de finansiellt inriktade placerarna, menar Melvin.

I Volkswagenskandalens efterdyningar uttalade sig även Hermes Equity Ownership Services om det som skett. Direktören Hans-Christoph Hirsch betonade i ett uttalande att bolaget ska delta på extrastämman den 9 november å en grupp investerares vägnar för att få fram deras tankar och oro kring bolagets styrning.

Annons