Annons

Annons

Sitewide generic

Stockholm

Tyska startupen låter 200.000 IT-testare runt om i världen att provköra appar, webbsidor och annan uppkopplad teknologi.

Goto 10 blir en kostnadsfri mötesplats för dem som vill bolla affärsidéer. Den vill också nå fler och öka mångfalden i tech-branschen. "Hubbarna blir lätt homogena."

Riskkapital flödar in i områden som artificiell intelligens och maskininlärning – och Stockholm anställer nu över 50.000 tech-programmerare. Staden är fortsatt en av Europas hetaste startup-hubbar.

5,3 miljarder har investerats i sektorn som omsatte 14 miljarder i fjol – och anställer 5.800 personer. Informella nätverk och behov av kostnadsbesparande ny teknik är viktiga orsaker till svenska huvudstadens framgångar, enligt Handelsprofessorn Robin Teigland.

Crowdfunding-sektorn väntas fördubbla sin omsättning globalt i år. Men lagstiftarna hänger inte med. Kreditriskerna är höga och startup-investerarna lider ett informationsunderlag, anser Finansinspektionen (FI) som bekymras över att crowdfunding är oreglerat i Sverige.

NFT Ventures ska scouta fintechbolag åt Collector. Målet är att hitta minst tio startups inom två år. Och NFT pekar ut Finland som högintressant. "I spåren av Nokia har det fötts många bra idéer på andra sidan Östersjön."

I USA värderas flera större techbolag ned. Men svenska affärsänglarna Jane Walerud och Carl Silbersky ser inga tecken på en bubbla. "Det finns otroligt många bra bolag i Sverige."

Sidor