Annons

Annons

Pension

Lösningen är anpassad för anställda på mindre bolag. "Vi vill nå de småföretag som inte har tjänstepension för sina medarbetare", säger Mats Tegin, chef för erbjudanden på Skandia.

Den lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs från 61 till 64 år. Höjningen sker i flera steg och planeras vara helt genomförd 2026. Vidare kommer antalet PPM-fonder minska avsevärt.

Mer än varannan svensk vill kunna pensionsspara etiskt och miljövänligt. Samtidigt har åtta av tio ingen koll på vad deras tjänstepension är investerad i. Det visar en ny opinionsundersökning från Söderberg & Partners.

Linnéa Ecorcheville som för närvarande är vd i Moderna Försäkringar tillträder som vd för Movestic.

De faktiska möjligheterna att påverka sitt pensionsparande genom PPM är i många avseenden en chimär. PPM borde samarbeta med PPM-rådgivarna och ställa krav gentemot dessa så att kunderna får en ärlig chans att påverka sin pension, skriver André L Havas, partner på finansiella konsultföretaget Inscap.

 

Många konsumenter tänker kortsiktigt och fastnar i dyra lösningar eller sparar inte alls, enligt kognitionsvetare på fintech-startupen Dreams. Hon vill se enkla och lustfyllda sparlösningar – men inte fler finansiella rådgivare.

Jag är intresserad av vad jag tjänar. Ibland är jag även intresserad av vad andra tjänar. De flesta andra jag känner är också intresserade av sin, och i viss mån andras, lön. Detta verkar stora delar av befolkningen vara intresserade av under två tredjedelar av sitt liv. Den sista tredjedelen däremot verkar inte så många tänka på eller förhandla om vad de kommer att tjäna. Vilket är lite förvånande. 

Sidor