Annons

Annons

Nordea-flytt

LO-förbundens ilska över Nordeas flyttplaner är stor. De flesta har inlett processer för att byta bank och flytta tillgångarna som ligger placerade där. Och nu påverkas också bankens varumärke.

Fackförbundet Kommunal följer Transport och Handels och lämnar nu Nordea efter bankens beslut att flytta huvudkontoret till Helsingfors.

Nordeas besked om att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors är oroande. Det menar Civilekonomernas förhandlingschef Mikael Andersson. "Stockholm tappar positionen som finansiellt centrum i Norden", säger han.

Bakom Nordeas flytt till Finland ligger frågan om den enorma storleken på bankernas derivataffärer, och de risker som de medför vid nästa kris för bankerna och det finansiella systemet. Jämfört med dessa är den svenska bankräddningsfonden och dess avgifter försumbara. Nu måste diskussionen om en uppdelning av bankerna upp på bordet, skriver Mats Lönnerblad, författare och skribent i finansrätt, och Ulf Sandmark, civilekonom och journalist.

Riksbankschefen Stefan Ingves ser debatten om en bankunion rycka närmare i Sverige. Han varnar för vilka konsekvenserna blir om Nordea får problem, oavsett var huvudkontoret ligger. Samtidigt säger statsminister Stefan Löfven att han förstår att många är upprörda över Nordeas flyttbesked.

Finansinspektionen ska diskutera flytten av Nordeas huvudkontor till Helsingfors med banken. Frågan handlar om hur FI:s tillsyn av banken kommer påverkas och se ut framöver.

Nordea lämnar inte inte Sverige, Danmark eller Norge, utan blir nu en mer sammanhållen och bättre bank, under EU:s bankunion. Det var huvudbudskapet från Nordeas vd Casper von Koskull vid en pressträff i Helsingfors på torsdag morgon.

Sidor