Annons

Annons

Nordea

Fackförbundet Kommunal följer Transport och Handels och lämnar nu Nordea efter bankens beslut att flytta huvudkontoret till Helsingfors.

Enligt uppgifter i rysk media förhandlar Nordea om att sälja sin ryska verksamhet. Om inte hela den ryska banken säljs i en affär kan en försäljning av låneportföljen bli aktuell.

Fackförbundet Seko meddelar att det lämnar Nordea, men medger att processen kommer att ta tid. "Våra medlemmar är upprörda över Nordeas agerande", säger Gabriella Lavecchia, vice förbundsordförande i Seko.

LO-styrelsen bestämde på måndagen att organisationen ska utreda möjligheterna till att lämna Nordea, uppger LO i ett pressmeddelande.

Nordeas besked om att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors är oroande. Det menar Civilekonomernas förhandlingschef Mikael Andersson. "Stockholm tappar positionen som finansiellt centrum i Norden", säger han.

Bakom Nordeas flytt till Finland ligger frågan om den enorma storleken på bankernas derivataffärer, och de risker som de medför vid nästa kris för bankerna och det finansiella systemet. Jämfört med dessa är den svenska bankräddningsfonden och dess avgifter försumbara. Nu måste diskussionen om en uppdelning av bankerna upp på bordet, skriver Mats Lönnerblad, författare och skribent i finansrätt, och Ulf Sandmark, civilekonom och journalist.

Riksbankschefen Stefan Ingves ser debatten om en bankunion rycka närmare i Sverige. Han varnar för vilka konsekvenserna blir om Nordea får problem, oavsett var huvudkontoret ligger. Samtidigt säger statsminister Stefan Löfven att han förstår att många är upprörda över Nordeas flyttbesked.

Sidor