Annons

Annons

Juridik

Ekobrottsmyndigheten (EBM) genomförde på torsdagen en husrannsakan hos First North-noterade fintech- och it-bolaget Seamless kontor vid Norrtull i centrala Stockholm.

"Vi vill vända på varje sten i hur traditionella advokatbyråer jobbar och visa att man kan göra saker annorlunda". Det säger advokat Per Hendar, medgrundare till advokatbyrån dNovo, till Realtid.

Delar av M&A-processer, compliance och kontraktshantering kan med fördel automatiseras med AI. Ändå är juridikbranschens intresse för framtidsteknologier svalt. Det var budskapet från flera talare på Legaltech 2017 i Stockholm på torsdagen. "Det handlar om att du kan använda ett verktyg istället för att vara ett verktyg", sa Peter Wallqvist, vd för RAVN.

Fondia är den första börsnoterade juristbyrån i Norden och vill expandera kraftigt i Sverige. Byrån erbjuder juridisk rådgivning via sin digitala plattform. Organisationen är också platt, arbetstiden reglerad och vd:n Niclas Gottlieb har ingen juristbakgrund. "Min vision är att jag i framtiden ska kunna säga att jag var med och förändrade den här branschen", säger Niclas Gottlieb till Realtid.se.

Omständigheterna som svenska domstolar är skyldiga att följa är är tydliga. Finns det en grund för att bevilja en resningsansökan skall det göras. Ändå kan jag, efter att ha följt många olika tvistemål, konstatera att så ej skett i flera av dessa fall. Varför så ej gjorts är obegripligt, skriver Mats Lönnerblad, författare och skribent i finansrätt.

Johan Ulander är fortfarande häktad för de brott han misstänks för i Sverige. Åklagare Stig Åström begär för andra gången om mer tid innan han kan väcka åtal. Det framgår av en framställan.

Bolagen lanserar ett automatiserat deklarationsverktyg för privatpersoner som sålt sin bostad.

Sidor