Annons

Annons

Sitewide generic

Swedbank bekräftar anmälan mot Wolf

"Skälet är att banken identifierat transaktioner som ”kan antas” utgöra brott".

Swedbank bekräftar nu att banken lämnat in en anmälan till Finansinspektionen om marknadsmissbruk. Banken har identifierat transaktioner som "kan antas" utgöra brott och att Michael Wolf antas vara den som utfört transaktionerna.

Anmälan har av Finansinspektionen lämnats över till Ekobrottsmyndigheten som ska fatta beslut om en inledande förundersökning och Swedbank skriver i pressmeddelandet att banken ska samarbeta med myndigheterna fullt ut.

Tidigare idag avslöjade DI att Michael Wolf anmälts men Wolf själv uppgav till tidningen att han inte kände detta. Det beror på att reglerna om rapporteringsskyldighet har ett så kallat röjandeförbud vilke tbetyder att banken inte får röja att rapportering skett varken för personen i fråga eller för utomstående.

Annons

Annons

"Den bekräftelse som banken nu lämnar, p.g.a. uppgifter i media, har bedömts inte skada den pågående utredningen och har skett efter kontakt med berörda myndigheter", skriver Swedbank.

Banken ska hålla en presskonferens kl. 15.30 på sitt huvudkontor idag där ordförande Anders Sundström ska närvara.

I tisdags meddelade Swedbanks styrelse att Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan, efter sju år på vd-posten. Många blev förvånade över avskedet. Styrelsens ordförande Anders Sundström menade dock att det bottnade i att bankens kund- och medarbetarnöjdhet var för dålig.

Detta trots att Harvard Business Review rankade Wolf som den nionde bästa vd:n i världen i slutet av förra året.

Men på fredagen skrev Dagens Industri att Swedbank anmält Michael Wolf misstänkt för finansmarknadsbrott. Swedbank ville inledningsvis dock varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Jag har sett de uppgifterna men kan varken bekräfta eller dementera, för jag vet inte om det är sant eller inte, sade Claes Warrén, presskontakt på Swedbank till Realtid.se.

Under pressträffen Swedbank höll i tisdags för att lägga ut texten som varför Wolf tvingades lämna vd-uppdraget tillfrågades Sundström om det fanns "några skelett i garderoben" som inte presenterades.

Men Sundström avfärdade det. Den officiella berättelsen om varför Wolf sparkades har i stället handlat om att Swedbank velat "öka takten" och ha ett "nytt ledarskap.

- Micke har lett banken framgångsrikt sedan finanskrisen och framåt och nu tycker styrelsen att det behövs ett annat ledarskap. Tajmingen har att göra med att vi avslutat ett framgångsrikt år och att vi har årstämma i april så det var det som styrde tidpunkten, sade Claes Warrén, presskontakt på Swedbank, till Realtid.se i tisdags och på frågan om det låg något brott bakom beslutet svarade Warrén tydligt nej.

Mirza Gazic & David Gustavsson

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons