Annons

Annons

Sitewide generic

"Sverige är ett bra land för uppstart"

I helgen samlas entreprenörer i Lund för att göra verklighet av sina drömprojekt.

– Även om du gör allting rätt så är det inte säkert att du lyckas, säger Kim Neel Wyon som vet vad som behövs för att idéerna ska nå framgång.

Kim Neel Wyon är en av initiativtagarna till Startup Weekend i Sverige. Ett väl beprövat projekt i USA där entreprenörer får träffa mentorer, designers, ekonomer, tekniker, affärsutvecklare och jurister under en helg.

– Vem som helst kan komma hit, alla är välkomna, det är lite unikt, säger Kim Neel Wyon till Realtid.se när han jämför detta startup-event med andra liknande som oftast är nischade.

Annons

Annons

– Inget kan ju bli klart på en helg. Antingen kommer man dit med en egen idé eller så kommer man dit för att känna av miljön.

På fredag startar eventet i Lund. Det förväntas komma mellan 100 och 120 personer som tillsammans ska påbörja ett antal projekt. Under fredagen pitchar alla sina idéer och därefter röstas de bästa idéerna fram. På lördagen delas alla besökare in i projektgrupper.

– Det kan till exempel vara någon som kommit med en idé om en applikation men som inte har den tekniska kunskapen att framställa denna. Vi gör då en gruppsammansättning så att gruppen har den kompetens som den behöver.

Med hjälp av flera olika mentorer får grupperna hjälp med sina projekt. En av mentorerna är karriärscoachen Nina Jansdotter.

– Min specialitet är ju marknadsföring, pr och sociala medier. Många har ju idéer som de går och hemlighåller. Det är en slags mentalitet som vi har blivit uppfostrade med. Jag tycker att man ska berätta för alla om sina idéer så att man dels kan få kunder och kanske även finansiering men även få med sig andra som brinner för samma sak. Att man vågar, säger Nina Jansdotter, till Realtid.se.

Kommer du kunna bidra med kontakter?

– Ja, det tror jag att jag kommer kunna göra. Nätverksbiten, sociala medier och hur man ska ta saken ett steg till, det skulle jag kunna bidra med, säger Jansdotter.

De övriga mentorerna under eventet är Marianne Larsson från Mobile Heights/Teknopol, Peter Cederblad, KPMG, Thomas Torounidis, AWApatent, Magnus Hedsund, advokatbyrån Vinge och Tom Magnusson från reklambyrån Imperiet.

Under helgen kommer även föreläsningar hållas av The Pirate Bays Peter Sunde och Hampus Jakobsson från mobilkonsultbolaget TAT.

I slutet av helgen, under söndagen, ska alla projekt presenteras och återigen ska de bästa idéerna röstas fram.

Finns det någon som har kapital som han/hon kan skjuta in i ett intressant projekt?

– Ja, det finns det absolut. Jag är en av dem, en av affärsänglarna. Men man ska vara realistisk. Det vi snarare är ute efter är att skapa en uppmärksamhet om det här, säger Kim Neel Wyon.

– Det här är förarbetet för att stimulera folk.

Kim Neel Wyon berättar att det inte är idéerna som är de viktiga. Utan att det handlar om att göra något med idéerna, att man har ett bra team som tillsammans kan åstadkomma framgångar med idén. För att nå framgång måste dock flera element finnas.

– Du kan ha den bästa idén i världen men den vinner inte mot resten av världen om du inte har en massa andra element som kan vara allt från finansiering till rätt timing, bra personkunskap och sedan det sista som kan vara rätt jobbigt för de allra flesta; Även om du gör allting rätt så är det inte säkert att du lyckas. Du ska även ha elementet av tur också.

Hur viktigt är det med kontakter?

– Det är otroligt viktigt. Går man tillbaka till den gamla goda tiden så kunde man sitta i garaget med sina uppfinningar i lugn och ro, lite HP-garage-stuket. HP-grabbarna startade ett av världens största företag i ett garage, men så kan man inte göra i dag på grund av det ökade tempot.

– Man måste ha ett nätverk inom allt som exempelvis juridisk kompetens, försäljningskunskaper, marknadsföring och så vidare.

Han berättar att Sverige är ett väldigt bra exempel på ett bra land för starta upp ett företag.

– Det finns bra förutsättningar i Sverige, en bra bas, ett bra säkerhetsnät. Man behöver inte offra hus och hem för att starta upp utan kan göra det parallellt med sitt arbete som en hobby till att börja med.

Hur många idéer kommer att förverkligas under helgen?

– Det vet vi inte, vi äger inte idéerna. Vi är bara en katalysator.

Startup weekend i Lund är bara en språngbräda i Sverige. Eventet kommer fortsätta med nästa stopp i Stockholm nästa helg, den 16-18 april. Samtidigt pågår samma event i flera storstäder runt om i världen bland annat i Los Angeles, Dublin, Istanbul och Oslo.

Lyssna mer om eventet här:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons