Annons

Annons

Sitewide generic

Storförlust för Barclays

Jobbslaktar i Asien och Afrika. Vd:n får årslön på motsvarande 98 miljoner kronor.

Barclays redovisar efter skatt en förlust på 146 miljoner pund för det fjärde kvartalet 2015, vilket var en stor besvikelse bland analytiker som räknade med en vinst på 35 miljoner pund, rapporterar Bloomberg.

För helåret 2015 gjorde storbanken en förlust på totalt 394 miljoner pund. Bonussumman för personalen sänktes med 10 procent, jämfört med 2014, och uppgick till totalt 1,67 miljarder pund. Den nye vd:n Jes Staley får dock en årslön på 8,24 miljoner pund, motsvarande 98 miljoner kronor.

Brittiska investmentbankens justerade vinstfall landade på 2 procent i fjol, medan den justerade vinsten före skatt blev 5,4 miljarder pund, motsvarande 64,5 miljarder kronor, vilket inte heller var i linje med förväntningarna som låg på 5,77 miljarder.

Annons

Annons

Och banken ser inget uppsving i närtid.

– I ljuset av rådande marknadsförhållanden så väntar vi oss ingen stark leverens under detta år, sade finanschefen Tushar Morzaria i en kommentar i januari.

Fjolårets nedgång kopplas också direkt till bankens besparingsprogram. Bland annat har Jes Staley dragit ned på värdepappersenheten, samt slaktat tusentals jobb inom investment banking i Asien för att istället foksusera på USA och Storbritannien.

Nyligen meddelade Barclays att man även lämnar Afrikanska kontinenten på grund av dålig lönsamhet.

Men Barclays är inte ensamt om att ha det tufft just nu. Deutsche meddelade i oktober att man stänger ned avdelningar i tio länder och minskar ned på antalet investment banking-kunder.

Just investment banking-delen har nämligen tappat runt 30 procent av sitt marknadsvärde senaste året, enligt Bloomberg. Också Credit Suisse ska dra ned på personal. Delvis på grund av omfattande tradingförluster i fjärde kvartalet 2015, skriver tidningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons