Annons

Annons

Stora förseningar på flyget

UPPDATERAD Vinterstormen har gjort att bara en start- och landningsbana på Arlanda kan användas. Flygplatsen räknar med förseningar med åtminstone upp till två timmar för varje avgång under morgonen och förmiddagen.

– Vi får räkna med att det blir förseningar med åtminstone upp till två timmar för varje avgång under morgonen och förmiddagen. Vinden är fortfarande mycket kraftig, säger Helena Miller, vid Arlandas presstjänst.

Snöovädret verkar inte ha påverkat tågtrafiken. Enligt Banverkets presstjänst kan det vara smärre förseningar på några minuter på grund av att snö kommit in i växlarna.

En hel del avåkningar har rapporterats under natten och morgonen, men inga större olyckor har inträffat. Det finns heller inga rapporter om svårare personskador, enligt polisen i Uppsala län.

Det har varit svårt att ta sig fram på de mindre vägarna längs Upplandskusten på grund av snön och den kraftiga blåsten.

– När det är den här typen av väder håller bilisterna låga hastigheter och då blir det inte så svåra olyckor. Även om stormen har avtagit så blåser det fortfarande omkring tio meter i sekunden. Det innebär att det är svårt att ploga vägarna, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

Snöovädret har nu dragit sig söderut längs ostkusten men samtidigt har vinden avtagit.

– Vi tror inte att trafikläget blir så allvarligt under dagen, säger Thomas Andersson till TT.

Det var ett rejält vinteroväder som drog fram över Östersjön och Svealandskusten i går kväll och natten till i dag. Vid Örskär i Norduppland uppmättes klockan två natten till måndag stormstyrka med 30 meter per sekund i medelvind, och orkanstyrka i byarna med 39 meter per sekund. Först framåt morgonen väntades vindarna börja avta.

– Men även om det sakta börjar avta så kommer det att blåsa ganska rejält fram till eftermiddagen, så räkna med fortsatta problem även under morgonen och förmiddagen, säger Anette Levin, jourhavande meteorolog på SMHI till TT.

Snön och vinden i kombination polerade start- och landningsbanorna på Arlanda till is och halkbekämpningen hann inte med. Flera flyg dirigerades om till Bromma, Skavsta och Norrköping under söndagen. Andra blev försenade. Flera bolag valde att ställa in flygningar, bland annat SAS.

Många lokalbussar ställdes in längs Upplandskusten när snöovädret drog in på söndagskvällen. Vägverket satte in alla resurser på att hålla vägarna öppna, men trots det blev det problem för bilister som körde fast i snön.

SEB, Handelsbanken och fintech-aktör om GDPR

"Småföretagare borde fått bättre GDPR-vägledning"

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons