Annons

Annons

Sitewide generic

Stockholm får ny startup-hubb

Goto 10 blir en kostnadsfri mötesplats för dem som vill bolla affärsidéer. Den vill också nå fler och öka mångfalden i tech-branschen. "Hubbarna blir lätt homogena."

Marie Kry.
Foto: Privat

Det är Internetstiftelsen i Sverige (IIS) som ligger bakom Stockholms nya startup-hub Goto 10 som öppnar i maj på Hammarby kaj 10 i Hammarby sjöstad. I lokalen kommer det finnas tillfälliga arbetsplatser, ett kafé och utrymmen för startup-evenemang och konferenser med plats för 40 personer.

Det kostar inget att bli medlem i hubben som främst vänder sig till dem som är i idéstadiet och som vill nätverka och utbyta kunskaper. Marie Kry, community manager på ISS, ansvarar för satsningen.

– Vi har tagit en position som inte finns. Vi är Stockholms första kostnadsfria hubb och vill vara en plattform som man kan testa idéer på och där man kan gå på seminarier och workshops. Vi ska också knyta till oss en rad ideella föreningar som kommer anordna "meetups" och andra event hos oss, säger Marie Kry till Realtid.se.

Annons

Annons

Dyra program

Tanken är också att locka en bredare grupp människor än dem som normalt hittar till tech-hubbar. En ny rapport från Atomico visar till exempel att 80 procent av Europas startup-grundare är män, vilket Realtid.se tidigare rapporterat om.

– Det finns en tendens att det blir lite homogent i hubbarna, samtidigt som det kostar rätt mycket att vara del av deras program som också i regel är väldigt nischade. Att vi är kostnadsfria gör oss mer tillgängliga. Vi vill på lång sikt också se en förändring med ökad mångfald. Det är viktigt för IIS som är allmännyttigt och som vill nå ut till fler, säger Marie Kry.

Namnet Goto 10 är dubbelbottnat. Det refererar dels till Hammarby kaj 10, men också till ett vanligt snabbkommando i programmeringsspråket "Basic" som användes på 80-talet. Det är också ett uttryck för att hubben inte bara välkomnar startup-entreprenörer utan även IT-utvecklare och programmerare.

Hur mår Stockholm som startup-stad?
– Det känns som att den är blomstrande och att det är en väldigt het sektor.

Är det en bubbla?
– Det vågar jag inte svara på, men det är minst sagt trendigt och många har startup-drömmar. Det är därför vi vill göra det bredare och även rikta oss till exempelvis IT-utvecklare liksom konstnärer och designers som jobbar digitalt. Det behöver nödvändigvis inte handla om att tjäna massa pengar.

IIS

Internetstiftelsen i Sverige, IIS är en oberoende allmännyttig organisation "som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige". 

Stiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret.

Sedan september 2013 sköter IIS även drift och administration för toppdomänen .nu. Driften av toppdomänerna genererar intäkter till stiftelsen.

Källa: IIS

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons