Finans Nyhet

”Statlig myndighet ägnar sig åt nätcensur”

Publicerad

Post- och Telestyrelsen, PTS, har hamnat i blåsväder för att de vill förhandsgranska alla domännamn som innehåller ordet ”bank”. ”PTS ska inte som enda myndighet i Västeuropa tvinga på oss nätcensur”, säger Petter Rindforth, jurist på Fenix.

Phishing på nätet, det vill säga skurkar som utger sig för att vara banker för att komma åt kundernas pengar, är ett växande problem.

Nu vill statliga myndigheten Post- och Telestyrelsen, PTS, tvinga Stiftelsen för internetinfrastruktur (som godkänner alla domännamn som slutar på .se) att förhandsgranska och alla ansökningar som innehåller ordet ”bank”.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.

Annons

PTS beslut backas upp av finansbranschen, men har väckt en storm av protester hos stora delar av domän-Sverige. Hittills har närmare 5.000 personer skrivit på ett upprop på nätet som kräver stopp för PTS planer.

Förslaget är ”ogenomtänkt, oproportionerligt, ineffektivt och saknar lagstöd, hävdar undertecknarna. Dessutom befarar man att förprövningen kommer att leda till att fler ord kommer att tvingas till förprövning.

Juristen och internetexperten Petter Rindforth, på advokatkontoret Fenix, är en av dem som skrivit under protestlistan.

Annons

Han är utsedd tvistlösare i domännamnstvister av bland annat FN-organet WIPO, amerikanska National Arbitration Forum och svenska IIS.

– PTS förslag löser inte de grundläggande problemen med phishing, säger Petter Rindforth.

– I stället för att tvinga fram en obligatorisk förhandsgranskning, som kan jämställas med nätcensur, borde vi en efterhandsgranskning som kan skötas av till exempel bankföreningen, säger Petter Rindforth.

Annons

På PTS tillbakavisar man kritiken om nätcensur.

– Syftet med förhandsgranskningen är att ta till vara konsumentintresset så att risken minskar för att ordet bank används på ett vilseledande sätt, säger Christoffer Karsberg, enhetschef för nätsäkerhetsavdelningen på PTS.

Hur ska det gå till i praktiken?

– Det får bli en bedömning som görs i samverkan med Finansinspektionen, FI.

Vi har hört att FI inte är så glada i att få ännu mer arbete lagt på sitt bord?

– Jag kan inte uttala mig för FI, men det pågår en dialog.

Kan vi inte lika gärna fortsätta med en efterhandsgranskning?

– Nej då är skadan redan skedd och det kan ta flera veckor att lösa en tvist.

Vad tycker du om de upprörda protesterna?

– Uppropet är skrivet av ett domänhotell (Binero, red:s anm), som tjänar pengar på registrering av domännamn och har ett intresse i frågan. En del av upprördheten beror på missförstånd. Att döma av en del av kommentarerna finns de som tror att vi vill ha totalförbud, vilket är fel.

Vad tycker du om kritiken från juristen Rindforth?

– Det finns olika uppfattningar hur man ska läsa det här problemet. På PTS tycker vi att man måste göra allt som man kan för att stävja problemen med phishing.

Det finns de som befarar att det här blir ett prejudikat som leder till att fler ord ska förhandsgranskar.

– Nej, det är inte PTS avsikt att föra in flera ord på spärrlistan, säger Christoffer Karsberg, enhetschef på nätsäkerhetsavdelningen PTS.

Här kan du läsa hela protestbrevet.

Annons