Annons: Innehåll från CARNEGIE FONDER

Simon Blecher: Är botten nådd?

Simon BlecherSimon Blecher
Simon Blecher är fondförvaltare på Carnegie Fonder.

Många är oroliga för hur börsåret ska fortsätta efter nedgången vi fått erfara hittills, men egentligen är det bara en förlängning på nedgången som startade redan i april 2015. Det sa Simon Blecher, förvaltare av femstjärniga Carnegie Sverigefond under en telefonkonferens i veckan. Lyssna gärna på presentationen i efterhand, telefonnummer finns längst ned.

2016 har haft en unik start med stora nedgångar världen över, både aktier och ränteprodukter har haft det skakigt. Stockholmsbörsen har däremot återhämtat sig något senaste dagarna, men det är svårt att säga om botten är nådd. Många i Sverige kan nog känna sig lite chockade över nedgången, men faktum är att den började redan i fjol, och som tydligast under tredje kvartalet då småbolagen fullkomligen exploderade och storbolagen hängde inte med.

Förklaringarna till detta fenomen är flera enligt Simon Blecher:

  • En viktig faktor är att Sverige går mycket bra och växer till skillnad mot många andra länder. En BNP-tillväxt på 4 procent imponerar när västvärlden växer 1-2 procent och det gynnar särskilt småbolag som har en exponering mot Sverige.
  • Småbolag har inte samma exponering mot Kina och banker som större bolag har.
  • Oljepriset har kollapsat och kriser har avlöst varandra senaste tiden. Det i sin tur har bidragit till att länder har sålt enorma mängder aktier, och ju mer oljepriset faller desto mer aktier säljs. En jobbig och svår faktor för stora bolag vilket vi ser i flera bolag som vi äger. Holmen har gått sämre än Duni, och Skanska har utvecklats sämre än Peab till exempel.

Simon fortsätter med att konstatera att ett lågt oljepris gynnar konsumtionen, men det är omöjligt att förutse utvecklingen. Senaste dagarna har priset stigit och vi har även sett en börsuppgång, men vad leder egentligen vad…?

I samband med senaste årets nedgång har värderingen kommit ned till en attraktiv nivå.

– P/E-talet ligger i dag runt 14. Det tycker jag är attraktivt och i nivå med det 100-åriga snittet. Marknaden kan absolut falla 10-15 procent till och då är börsen väldigt billig… Jag hoppas vi har sett botten, men om vi kommer ner till ännu lägre nivåer får vi ta till vara på situationen och se det som ett ypperligt köptillfälle för oss med en långsiktig placeringshorisont, berättade Simon. 

Under årets rapportsäsong höjde många bolag sina utdelningar, däribland Ericsson, Nordea och SEB. Snittbolaget har en utdelning på ungefär 4 procent och för Carnegie Fonder som fokuserar på bolag med höga utdelningar innebär det att portföljen har en direktavkastning som är ännu högre. En del undrar säkert hur bra en utdelning på 4 procent är när börsen föll med motsvarande en dag härom veckan. Simon konstaterade:

– Det är viktigt att se utdelningen som ett återkommande fenomen som återinvesteras och över tid skapar det en avkastning trots att det ibland inte känns som någon tröst när marknaden tappar så mycket på en dag.

Bolag med god direktavkastning är just en viktig investeringsparameter för Carnegie Sverigefond som investerar enligt förvaltningsfilosofin fokuserad värdeförvaltning.

– Vi gillar tråkiga och stabila bolag. Vinsterna ska vara förutsägbara och man delar ut delar ut mycket pengar till sina aktieägare. Ofta har vi hävdat att banker är tråkiga, men det kanske är svårt att säga när det har varit en kris i Europa… En bank som fortfarande imponerar mycket är Nordea som håller vinsten på samma nivå trots att de lever med minusränta, sa Simon.

Ytterligare typer av bolag som Simon gärna investerar i bolag med dolda och underliggande tillgångar:

– Alla byggföretagen känns fantastiska. Skanska och Peab höjde nyligen sina utdelningar och det kommer garanterat byggas mycket i framtida Sverige, vilket talar mycket för de här bolagen. Genom investmentbolag får vi ta del av underliggande tillgångar och rabatt på eget kapital. Simon berättade att han nyligen träffade Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, som känns förändringsvillig och mycket trygg med att få ordning på bolaget.

– Vi tjatar ofta om Sandvik och Volvo, något jag står fast vid. De är båda i starten av en lång process med nya ledningar, de har konjunkturen emot sig och det kommer ta tid. Jag ser dessa bolag som två kronjuveler som kommer tillbaka och det är spännande att följa!

Simon avslutade konferensen med att säga att volatiliteten som vi sett hittills lär fortsätta och att vi ska inte bli förvånade om det skakar till ytterligare. Däremot finns det gott om billiga aktier som är ett bra alternativ och som kan skapa fina möjligheter under kommande 3-5 år.

Vill du lära dig mer om Simon Blechers förvaltningsstrategi? Mejla namn och adress så är du med i utlottningen av fem signerade exemplar av "Investeringsboken" där Simon Blecher uppmärksammas. Vinnarna kontaktas den 25 februari 2016.

Alla kan lyssna på Simons presentation i efterhand, till och med den 1 mars 2016. Ring 08 505 203 33 och ange koden 957492#.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.

Annons