Finans Nyhet

Seamless säljer betalappen Seqr

Publicerad

Seamless styrelse beslutade i november att skrota bolagets kostsamma betalapp Seqr. Orsak: Den var för olönsam. Nu säljs den för 8 miljoner kronor till bolagets tidigare IR-chef Martin N Larsson och hans nya bolag Glase Fintech AB. Försäljningen ska spara Seamless 20 miljoner.

Realtid.se

Realtid.se rapporterade på onsdagen om att fintech-bolaget Seamless ändrar namn till Invuo. Samtidigt har vd och ordförande bytt plats. John Longhurst har därmed släppt klubban och tagit över vd-posten från Tomas Jalling som alltså blir ny ordförande. Jalling tillträdde som vd för Seamless så sent som i juli i år.

Martin N Larsson köper Seqr.
Foto: Privat

Bakgrunden till namnbytet och ledningsförändringarna har inte offentliggjorts. Senaste halvåret har det dock stormat mycket kring bolaget. I slutet av oktober genomförde exempelvis EBM en husrannsakan mot Seamless huvudkontor på Dalagatan i centrala Stockholm – efter misstankar om att en ledamot gjort brottslig insiderförsäljning. Ingen person anhölls dock. Och det är oklart huruvida åklagaren inlett någon förundersökning. Realtid.se har sökt åklagaren för en kommentar.

Annons

Bolaget har under 2017 även varit föremål för en sårig och utdragen patenttvist med mjukvarubolaget Accumulate som anklagat Seamless för patentintrång i samband med lanseringen av appen Seqr som nu alltså säljs. Men i november kunde målet avskrivas efter att parterna nått en överenskommelse.

Realtid.se har tidigare också berättat att Seamless styrelse på ett extrainsatt möte i slutet av november beslutade om att avveckla Seqr – som bolaget beskrivit som ett ”globalt Swish”. Appen var tänkt att bli Seamless stora flaggskepp och skulle lanseras på bred front i Europa under nästa år. Men styrelsen anser att produkten varit allt för kostsam i förhållande till de intäkter den genererat.

”Genom att avveckla det kostnadskrävande B2C-erbjudandet [Seqr-appen, reds. anm.] skulle bolaget både kunna tidigarelägga övergången till vinst och fokusera på de aktiviteter där konkurrensfördelarna är mest uppenbara och hållbara”, skrev styrelsen i ett pressmeddelande i oktober.

Annons

Seamless har sedan i slutet av november letat efter en köpare till appen. Och på torsdag förmiddag stod det klart att bolaget nu säljer Seqr till nybildade finansteknikbolaget Glase Fintech AB med kontor på Karlavägen 76 i Stockholm. Bolagets grundare, vd och ordförande är ingen mindre än Martin N Larsson som fram tills i november i år var IR-chef på Seamless.

John Longhurst,
ny vd för
Seamless.
Foto: Seamless

Han avgick på egen begäran, utan att tillkännage någon offentlig förklaring. Men nu vet vi åtminstone att han alltså var i färd med att starta egna firman Glase Fintech AB – som nu köper betalappen Seqr för 8 miljoner kronor kontant. Affären uppges vara slutförd innan årets slut.

Annons

Genom att sälja Seqr till Martin N Larsson och hans Glase Fintech AB så räknar Seamless med att spara cirka 20 miljoner kronor.

”Försäljningen av SEQR är ytterligare ett centralt inslag i det förändringsarbete inom Invuo som initierades i juli i år, och gör det möjligt för oss att inleda 2018 med full inriktning på våra affärsområden inom B2B, MeaWallet och eProducts. Tillsammans med andra viktiga aktiviteter, som den nyligen genomförda företrädesemissionen, innebär försäljningen att bolaget nu är starkt positionerat när det gäller likviditet och finansiella tillgångar för att möta de viktiga finansiella och operativa målen för 2018”, skriver Seamless vd John Longhurst i en kommentar till försäljningen.

Bolaget genomförde i november i år även en nyemission med målet om att ta in 106 miljoner kronor. Emissionen skulle ha vara slutförd 14 december, men ingen ytterligare information om teckningsgrad har lämnats.

Seamless rapport för tredje kvartalet 2017 är ganska dyster läsning. Nettoomsättningen sjönk till 31,5 miljoner kronor (37,8). Rörelseresultatet landade på -33,5 miljoner kronor (-10,8) och resultatet efter skatt på -63 miljoner (-11). Kassaflöde före förändringar av rörelsekaptialet blev -40,7 miljoner kronor.

Realtid.se har sökt bolagets vd, ordförande och finanschef.

Företagsfakta: Seamless

Seamless är en global leverantör av betalsystem för mobiltelefoner och är specialiserad på teknologilösningar för mobiloperatörer, dagligvaruhandlare, distributörer, banker och kortutgivare.

Bolaget hanterar, enligt egen utsago, varje år över 5,3 miljarder transaktioner genom 675 000 aktiva försäljningsställen i 35 länder.

Affärs- och produktområden är:

MeaWallet: En mobil platform för Host Card Emulation (HCE), Tokenization, Masterpass och mobila plånböcker.

eProducts: Fysisk och elektronisk distribution av e-produkter såsom mobil TopUp (påfyllnadskoder), elektroniska presentkort och förbetalda telefonkort via handeln, banker och Seamless egna digitala kanaler.

Källa: Seamless

Nedskalat fokus

Seamless – med huvudkontor på Dalagatan i Stockholm – fokuserar efter Seqr-försäljningen istället på sina två andra affärsområden. Det rör sig dels om mobila betalningar via helägda dotterbolaget MeaWallet – en norsk fintech-startup verksamt inom betaltjänster och som Seamless köpte i fjol.

Meawallet har senaste tiden tecknat avtal med banker i Ungern och Bulgarien och ett kreditinstitut i Spanien. Avtalen är värda mellan 2-3 miljoner kronor och gäller främst leverans av lösningar för kontaktlösa betalningar. Något Realtid.se rapporterat om. Seamless mål är att MeaWallet ska få in 20 ordrar under 2018.

Seamless behåller också sitt affärsområde ”e-produkter” som redan lanserades i samband med bolagets grundande år 2001. Detta affärsben innefattar bland annat it-lösningar för påfyllnad av kontantkort till mobiltelefoner.

E-produkter distribueras dock via dotterbolaget Seamless Distribution Systems (SDS) som knoppades av i maj och listades på First North för att få in mer kapital till moderbolaget som fortfarande äger 27,3 procent av SDS. SDS har huvudkontor i centrala Stockholm och vd är Albin Rännar som tidigare var chef för marknadsövervakning på Aktiespararna.

Stormig höst för Seamless

Det har stormat mycket kring Seamless de senaste månaderna. Bakslagen har avlöst varandra och kulminerade med en husrannsakan av EBM på fredagseftermiddagen den 20 oktober. Tillslaget var, enligt Dagens Industri, en följd av att en ledamot i bolaget genomfört en en kontroversiell aktieförsäljning på drygt 580.000 kronor.

Försäljningen ska ha genomförts en vecka innan bolaget annonserade en nyemission, med följden att Seamless-aktien – som handlas på First North –rasade med närmare 50 procent i mitten på oktober. Ingen ska ha anhållits i samband med husrannaskan, enligt tidningen.

I oktober tappade även Seamless sin IR-chef Martin N. Larsson som av oklara skäl, slutade på egen begäran. Samma dag meddelade styrelsen även att den vill avveckla eller sälja det påkostade flaggskeppet Seqr som patentstriden med Accumulate kretsat kring. Styrelsen uppgav också att den öppnar också för en nyemission för att tillföra Seamless 100 miljoner kronor.

”Övervägandet att avveckla Seqr bygger på en grundlig analys av konkurrensfördelar och faktorer av betydelse för högsta sannolikhet för framgång. Genom att avveckla det kostnadskrävande B2C-erbjudandet skulle bolaget både kunna tidigarelägga övergången till vinst och fokusera på de aktiviteter där konkurrensfördelarna är mest uppenbara och hållbara”, skrev styrelsen då.

Seamless har även varit föremål för en långdragen patenttvist. Mjukvaruföretaget Accumulate stämde 2013 Seamless för patentintrång. Men i september ogiltigförklarades patentet av Patent- och marknadsöverdomstolen. Accumulate överklagade beslutet, men i november avskrev domstolen båda målen efter att parterna nått en gemensam överenskommelse.

Annons